Trucul care te va ajuta de fiecare dată când vei pregăti fasole. Trebuie să adaugi acest ingredient în oală, în timp ce mâncarea fierbe, iar boabele vor fi mult mai moi. Costă doar câțiva lei.
Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, obișnuiesc să pregătească tradiționala fasole cu ciolan. Însă, gospodinele iscusite apelează la un truc pentru ca mâncarea să fiarbă mai repede.
În acest fel, nici boabele nu mai rămân tari. Este nevoie de un ingredient ieftin, deja cunoscut pentru numeroasele sale întrebuințări. Vorbim despre bicarbonatul de sodiu, care este de mare ajutor atunci când îl folosești în acest mod.
Bicarbonatul de sodiu poate fi pus în apă fie în momentul în care se înmoaie fasolea, fie în timpul fierberii. În timpul procesului de înmuiere, se adaugă un vârf de linguriță de bicarbonat în apa în care se află fasolea. După ce aceasta se înmoaie, apa se scurge și fasolele se clătesc bine.
La începutul fierberii, se adaugă o cantitate mică de bicarbonat – aproximativ 1/4 linguriță la 1 litru de apă. În acest mod, fasolea va fierbe mult mai repede decât ar fi făcut-o în mod obișnuit.
Adăugarea bicarbonatului în fasole are mai multe beneficii. Totuși, este important să folosești o cantitate mică. În caz contrar, poate altera textura și gustul mâncării. Acest ingredient poate lăsa un gust ușor săpunos sau metalic.
În schimb, după cum am precizat anterior, bicarbonatul de sodiu va face fasolea să fiarbă mai repede. Fasolea este bogată în celuloză și pectină, acestea sunt rezistente la căldură, însă într-un mediu alcalin, cum este cel creat de bicarbonat, pectina se descompune mai rapid.
Pe de altă parte, bicarbonatul contribuie la descompunerea oligozaharidelor din fasole. Acești compuși nu sunt digerați pe deplin în stomac și intestinul subțire.
Este și motivul pentru care anumiți oameni se confruntă cu balonarea și gazele intestinale după ce au mâncat această mâncare. Trucul te va scăpa, în mare parte, de problema deranjată, conform libertatea.ro.