Cărțile de bucate abundă de rețete și diverse preparate culinare, însă numai bucătarii pricepuți știu ce trebuie să faci pentru a avea o friptură de vită fragedă. Regulile de bază pe care orice gospodină trebuie să le cunoască sunt extrem de simple.
Friptura de vită poate fi moale și suculentă dacă se ține cont de o serie de trucuri prețioase, ce sunt folosite de chefii internaționali. Bucătarii recomandă ca de fiecare dată această carne să se scoată din timp de la congelator.
Se ține la temperatura camerei preț de 30 de minute înainte de a fi gătită la cuptor sau în tigaie. Alegerea produsului este foarte importantă pentru obținerea unui rezultat final delicios și satisfăcător. Cel mai indicat pentru friptură este mușchiul.
De asemenea, este bine să se ungă cu puțin ulei de floarea soarelui înainte de a se pune în tigaie. Mai mult, tigaia trebuie să fie încinsă bine atunci când se adaugă carnea, ceea ce înseamnă că trebuie neapărat să sfârâie.
Friptura la tigaie se pune pe un grătar ca să nu stea în sucul propriu. În plus, se acoperă cu o folie de aluminiu. Carnea de vită se lasă să stea vreme de aproximativ 10 minute astfel încât sucurile din centru să ajungă pe toată suprafața.
Aceasta este cea mai simplă modalitate ca friptura să devină fragedă și să fie savurată de toată lumea, de la mic la mare. Un alt pas esențial înainte de gătire constă în condimentele care se folosesc pentru a-i da savoare.
Sarea și piperul sunt ingredientele de bază, care nu trebuie să lipsească de la nicio friptură de vită. Se pot folosi și alte condimente, cum ar fi usturoi, rozmarin sau cimbru, care adaugă arome speciale preparatului culinar.
În această situație gospodinele trebuie să se asigure că distribuie ingredientele uniform pe toată suprafața cărnii, pentru a obține un gust consistent în fiecare bucată de carne. Friptura se va găti la fel pe toate părțile.
Este esențial să se țină cont și de timpul de gătire al fripturii de vită. Acesta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi greutatea și dimensiunea fripturii. Cu cât bucata de carne este mai mare și mai grea, cu atât va dura mai mult să se gătească.
Mai mult, temperatura cuptorului joacă un rol crucial. Un cuptor preîncălzit la o temperatură mai mare va reduce timpul de gătire. Pe de altă parte, un cuptor cu o temperatură mai mică va necesita un timp mai lung de gătire.
Cei care doresc o friptură de vită în sânge, pentru o bucată de 450 de grame, trebuie să o gătească aproximativ 20 de minute. Ulterior, se lasă acoperită în folie de aluminiu pentru încă 20 de minute pentru a se relaxa și pentru a fi suculentă și fragedă.
Dacă se dorește ca friptura de vită să fie gătită mediu, atunci trebuie să stea la cuptor vreme de 25 de minute și alte 25 de minute acoperită cu folie de aluminiu. Pentru o friptură făcută bine este nevoie de 30 de minute și încă 30 de minute sub folie de aluminiu.