Dacă ți-e poftă de plăcintă în carne dar nu vrei să te complici cu rețete sofisticate, poți încerca modul de preparare din perioada interbelică. Preparatul a fost consumat chiar și de personajele din povestea „Prinț și cerșetor”.
Plăcinta cu carne este un preparat delicios, cu care îți poți impresiona invitații la masă într-o zi de sărbătoare, de exemplu. Totuși, se poate ca în cazul în care nu ești tocmai un bucătar cu experiență, să-ți de bătăi rețetele sofisticate.
În perioada interbelică, însă, modurile de preparare, precum și ingredientele erau cu mult mai simple. Rețeta aceasta de plăcintă cu carne este inspirată din cărțile de bucate vechi și, astfel, se spune că personajele din „Prinț și cerșetor” au servit-o.
Prin urmare, pentru aluat vei avea nevoie de: 500 g făină albă cernută , 250 g untură, dar poate folosit și unt rece, 1 ou, 1 linguriță de sare, 100 ml apă rece și 1 linguriță de oțet, pentru frăgezirea aluatului.
Pentru umplutură îți trebuie: 500 de g de carne: porc, vită sau amestec, 1 ceapă mare tocată mărunt, un morcov mic dat prin răzătoare, 2 căței de usturoi pisați, sare și piper, 1 linguriță de cimbru, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 ou și o lingură de untură sau unt. În plus, îți va mai trebui un ou pentru uns.
Pentru a face plăcinta cu carne, începe prin a face aluatul. Într-un bol, toarnă făina cernută, adaugă sarea și untura. Apoi, frământă cu vârfurile degetelor până obții un aluat sfărâmicios.
Adaugă apoi oul, oțetul și apa rece, câte puțin. După ce compoziția este elastică, împachetează-l în folie de aluminiu și ține-l rece pentru 30 de minute. Între timp, te poți ocupa de umplutură.
Într-o tigaie, pune ceapa la călit în puțină untură. Adaugă și morcovul ras și usturoiul, dar și carnea tocată, amestecând în continuu. Condimentează cu sare, piper și cimbru. Iar după ce se răcește puțin, încorporează oul și pătrunjelul tocat.
Împarte aluatul în două părți egale. Una pune-o în tava unsă, lăsând pereții puțin acoperiți. Distribuie umplutura de carne uniform și pune și cealaltă parte de aluat peste umplutură, lipind marginile cu aluatul de dedesubt.
Taie marginile în plus și înțeapă plăcinta cu carne cu furculița, pentru a elibera aburul. Unge-o cu ou și introduce tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, unde o lași cu 40-45 de minute, conform dcnews.ro.