O mulțime de rețete din bucătăria românească includ și maioneză. În perioadele de post, însă, unii tânjesc după acest preparat. Dacă te afli în această situație, nu trebuie să renunți la poftele tale. Iată cu ce poți înlocui oul.
Maioneza de post este o alternativă în perioadele în care chiar se ține post, cum este cea din prezent, dar și pentru persoanele care se confruntă cu alergii sau sunt vegane. Astfel, gospodinele și bucătarii cu experiența au adaptat rețeta clasică.
Mai exact, ouăle pot fi înlocuite cu un ingredient la îndemâna oricui, cartof, sau chiar cu avocado. Acestea vor da o textură cremoasă maionezei. Cartoful contribuie cu o textură consistentă datorită conținutului său de amidon, în timp ce avocado adaugă o textură catifelată și o nuanță verde atrăgătoare.
Astfel, dacă vrei să faci maioneză cu cartof, ai nevoie de un cartof mare fiert și răcit (aproximativ 150 g), patru linguri de ulei vegetal, două linguri de zeamă de lămâie proaspătă, o linguriță de muștar dulce sau clasic și sare, după gust.
Pașii de preparare sunt, de asemenea, foarte ușor de urmat. Pune cartoful fiert într-un blender sau robot de bucătărie, adaugă uleiul și mixează până când cartoful este complet mărunțit, iar amestecul devine cremos.
Incorporează muștarul, zeama de lămâie și sarea după preferință, apoi amestecă bine până când obții o consistență uniformă. Dacă maioneza este prea vâscoasă, adaugă o lingură de apă rece pentru a o lichefia. Pune-o într-un recipient și consum-o imediat sau păstreaz-o la frigider, într-un recipient bine închis, pentru câteva zile.
În schimb, dacă vrei să faci maioneză de post cu avocado, îți trebuie un avocado copt, patru linguri de ulei vegetal, două linguri de zeamă de lămâie proaspătă, un cățel de usturoi pisat și sare, după gust.
Îndepărtează miezul avocado-ului și pune-l într-un blender sau pisează-l foarte fin cu o furculiță. Adaugă uleiul, zeama de lămâie și usturoiul zdrobit. Amestecă până când obții o textură netedă și omogenă. Dacă este necesar, ajustează consistența cu ulei sau zeamă de lămâie.
Potrivește cu sare după gust și amestecă din nou pentru a omogeniza aromele. Servește imediat, având în vedere că maioneza de avocado se oxidează rapid, notează libertatea.ro.