O rețetă de care ai nevoie în postul Crăciunului, pentru zilele de dezlegare la pește. Este foarte gustoasă și sățioasă, iar cei dragi își vor dori o porție dublă. Ai mâncat vreodată sarmale din pește? Dacă nu, acum este momentul să dai fuga în bucătărie și să te apuci de gătit.
Sarmalele sunt bucatele care sunt nelipsite de pe masa românului, mai ales în zilele de sărbătoare. Cei mai mulți știu că acestea sunt cu orez și carne (de pui, de vită, de curcan sau de porc, n.r), învelite în foi de varză sau în foi de viță de vie, dar puțini știu că se pot face și cu pește.
Sarmalele din pește sunt un adevărat deliciu culinar. Dacă ți-am stârnit interesul și ți-am creat poftă, atunci lasă grija caloriilor deoparte și descoperă toate ingredientele. Lista este una lungă, dar accesibilă oricui, deoarece nu ai nevoie de adaosuri sofisticate.
Frunze de varză acră sau murată sau frunze de viță de vie, 500 grame file de pește (cod sau somon), o ceapă mare, tocată fin, o cană de orez, doi morcovi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel, sare, piper, două linguri de ulei de măsline, o linguriță de boia dulce, o cană de bulion de legume sau supă de pește și un cățel de usturoi, mărunțit sunt ceea ce ai nevoie.
Dacă optați pentru frunze de varză simplă, trebuie să le puneți în apă clocotită pentru 5 sau 7 minute. Atenție, să nu aibă cotorul! Dacă alegeți frunze de varză murată, atunci acestea se pun apă la temperatura camerei pentru a mai dispărea sarea din ele.
În cazul frunzelor de viță de vie, ele nu au nevoie de nicio adăugare în apă, decât de tăierea cozilor. Între timp, puteți turna apă fiartă peste orez și îl lăsați așa vreme de 7-10 minute. Cât timp orezul va căpăta un aspect mai moale, peștele se poate mărunți.
După ce se strecoară orezul, se combină cu peștele și cu restul ingredientelor și se va obține o compoziție care va fi umplutura de sarmale. Se ia câte puțin din aceasta și se pune la capătul frunzei de varză sau de viță de vie. Apoi, rulați ușor și nu uitați să ”închideți” colțurile.
Sarmalele se vor așeza într-o oală în care s-ar putea găti perfect, dar înainte de a le așeza, trebuie să puneți la fundul oalei o farfurie emailată sau din tablă, peste ea frunze și țelină, după care se vor adăuga sarmalele una câte una. La final, turnați apă până aproape de gura vasului, dar încât să nu iasă pe dinafară.
Sarmalele se vor acoperi și cu o pungă de unică folosință, după care cu un capac. Se vor lăsa la fiert preț de 2 ore sau mai mult, în funcție și de cum observați că sunt gata. Le puteți testa cu un bețișor sau chiar cu o furculiță. Odată ce sunt gata, se lasă la răcorit și se pot servi simple, cu mămăligă, smântână sau cu un ardei iute. Poftă bună!