Life

Cum să faci sos aioli, preparatul folosit des la Chefi la Cuțite. Rețeta e extrem de simplă

Rețetă de sos aioli, preparatul utilizat adesea la Chefi la Cuțite. Se face foarte rapid și simplu. De ce ingrediente ai nevoie?
28.03.2023 | 21:05
Cum sa faci sos aioli preparatul folosit des la Chefi la Cutite Reteta e extrem de simpla
Cum se servește sosul aioli. Sursa foto: gustos.ro
ADVERTISEMENT
22-03-2023
13:21

Sosul de aioli este unul dintre alimentele care dau gust mâncării. Originile le are în Catalonia, Spania și se prepară în mai multe moduri. Dacă ești fan al emisiunii ”Chef la Cuțite”, de pe Antena 1, ai văzut cât de des este inclus acest produs în probele concurenților.

Rețetă de sos aioli, preparat mai mereu la Chefi la Cuțite

În anumite regiuni din Spania se prepară și cu ouă. Denumirea de ”aioli” provine din catalană și se referă la două ingrediente principale: all (usturoi) i (și) și oli (ulei). Nu este deloc greu de făcut și nici nu ai nevoie de un timp foarte mare pentru a-ți ieși totul ca la carte.

ADVERTISEMENT

Sosul de aioli este foarte consumat și în Insulele Baleare, Murcia și estul Andaluziei, în regiunea Provence, din Franța și în Italia, mai exact, în Sicilia și Calabria. De-a lungul timpului, varianta originală era compusă doar din usturoi și ulei.

În momentul de față, oul este aproape nelipsit din sosul aioli. Drept urmare, poate fi confundat cu maioneza, despre care se știe faptul că se prepară, printre altele, cu gălbenușuri, ulei sau suc de lămâie. Multe persoane își fac sandvișuri cu sosul.

ADVERTISEMENT

Pentru sosul de aioli trebuie să ai prin bucătărie: 4 căței de usturoi, sare, într-o cantitate de 0, 5 linguriță, 2 gălbenușuri, 1 pahar de ulei de măsline și suc de lămâie, cam 1, 5 lingură. Cum trebuie să procedezi mai departe? Iată mai jos.

Modul de preparare al sosului aioli

Primul pas este să cureți cele patru căpățâne de usturoi, după care să le toci cu un cuțit. Se crede că usturoiul este cel care oferă cel mai mult și mai bun gust acestui sos. Ingredientul este preferat și pentru proprietățile sale pentru o imunitate ridicată.

ADVERTISEMENT

Conținutul obținut se pune într-un mojar mic, peste el se presară sare și se pisează până ce iese o pastă. Ulterior, sparge ouăle și separă albușul de gălbenuș. Usturoiul se ”transferă” în castronul cu gălbenușuri și apoi se amestecă totul bine, împreună cu uleiul.

Uleiul ajută sosul să aibă o textură cât mai cremoasă și groasă. Spre final, se adaugă și puțină zeamă de lămâie. Ar fi ideal să folosiți un mixer de mână, deoarece sosul va rămâne astfel omogen. Se servește cu cartofi prăjiți, carne, pește sau salată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este perfect și pentru întins pe pâine. O baghetă franțuzească va fi într-adevăr gustoasă dacă o ungi cu acest sos, care este și bio în același timp, fiind preparat acasă. Cei dragi vor cere o porție dublă cu siguranță. Poftă bună!

ADVERTISEMENT