Pe 30 martie se trece la ora de vară și, pentru multe persoane, tranziția poate fi destul de dificilă. Dacă faci parte din această categorie și vrei să te adaptezi mai ușor trebuie să știi că este important și ce mănânci.
În timpul nopții de duminică, 30 martie 2025, se va face trecerea la ora de vară. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar organismul resimte această schimbare și se poate să aibă nevoie de o perioadă de acomodare.
În acest timp, pot apărea stări de nervozitate, oboseală sau stres, deoarece ceasul biologic poate fi perturbat. Astfel că, pentru a face această trecere mai ușoară, te poți folosi de anumite trucuri și informații.
De pildă, este indicat să păstrezi aceeași oră de culcare chiar dacă ceasul spune că este prea devreme. Pentru o adaptare mai ușoară la ora de vară, este recomandat să îți ajustezi treptat programul de somn cu 15-30 de minute, cu câteva zile înainte de schimbarea orei. Aceasta te va ajuta să te acomodezi mai bine cu noile ore și să reduci riscul de a te trezi obosit dacă te culci prea târziu.
Pentru a te adapta mai ușor la schimbarea orei, încearcă să te trezești la aceeași oră ca de obicei, chiar dacă ai dormit mai puțin. Evită să amâni alarma, iar în câteva zile vei ajunge să te acomodezi cu noul program. Astfel, trecerea va fi mai lină și vei evita oboseala de a te trezi târziu.
De asemenea, dacă vrei să ai un somn de calitate după trecerea la ora de vară trebuie să știi că este important și ce mănânci. Anumite alimente sunt de evitat în această perioadă.
Ciocolata conține cofeină și teobromină, o substanță care poate accelera bătăile inimii, provocând dificultăți de adormire sau un somn mai neliniștit. Carnea este greu de digerat și poate provoca reflux gastroesofagian dacă este consumată prea aproape de ora de culcare. Pentru a evita aceste disconforturi, este recomandat să o consumi mai devreme în timpul zilei.
Mâncarea picantă poate provoca disconfort abdominal și arsuri stomacale, astfel că este recomandat să fie evitată înainte de culcare pentru a preveni problemele digestive și un somn agitat.
Băuturile carbogazoase conțin o cantitate mare de zahăr, ceea ce poate afecta calitatea somnului, iar alcoolul, deși inițial poate induce somnolență, interferează cu ciclurile normale ale somnului, făcându-te să te trezești obosit și chiar mahmur, notează libertatea.ro.