Life
notix pixel id

Cum să fii mai productiv când lucrezi de acasă? Ponturi pentru a lucra eficient

Munca de acasă a venit ca o primă necesitate a pandemiei, însă mulți au ales și după să aibă biroul acasă. Mai comod, mai practic, dar este şi mai productiv?
24.11.2021 | 13:58
Cum să fii mai productiv când lucrezi de acasă? Ponturi pentru a lucra eficient
Lucrul de acasă a fost alegerea multor angajați și angajatori.Sursa foto: shrm.org
ADVERTISEMENT

Recuperăm timpul pe care îl pierdem în trafic, economisim banii de transport, avem acasă acces la a ne găti mâncare mai sănătoasă. Există avantaje, dar cum ne raportăm la productivitate?

Trebuie să livrăm rezultatele conform sarcinilor pe care le avem de la locul de muncă, însă, uneori poate fi o reală provocare să dăm 100% randament.

Ce ponturi te pot ajuta să fii mai productiv când lucrezi de acasă?

1. Aeriseşte spaţiul în care lucrezi
Deşi poate părea un gest foarte simplu, are numeroase beneficii. Aerisirea spaţiului în care lucrăm ne ajută să ne concentrăm, elimină mirosurile neplăcute, ne oferă un imbold de a aranja camera şi de a ne începe cu spor și entuziasm taskurile.

ADVERTISEMENT

2. Alege să ai un birou ordonat
Unii mănâncă în fata laptopului, beau cafeaua sau preferă să lase abandonate numeroase lucruri pe biroul de lucru. Ei bine, aceste mici elemente pot fi reale capcane şi pot “scufunda” productivitatea. Este recomandat să avem pe birou cât mai puţine lucruri. O agendă, o ceaşcă cu cafea, un pix, un pahar cu apă. Dar, în niciun caz, 10 farfurii cu toate meniurile anterioare, ceşti de cafea şi teancuri întregi de hârtii. Toată dezordinea devine inamicul productivității.

3. Câteva minute de pauză sunt un restart pentru creier
Oricât de mult ar arde un proiect, 5 minute de pauză sunt ideale pentru a ne recăpăta concentrarea. Privirea mult prea mult țintită în monitor, lipsa unei mişcări, încruntarea, nu fac decât să ne încordeze şi să nu ne mai permită să ne concentrăm. Ieşi 5 minute pe balcon, bea un pahar cu apă, mergi 10 paşi. Organismul îţi va mulţumi.

ADVERTISEMENT

4. Nu lucra în pijamale
Hainele în care ai dormit trebuie sa doar de dormit, atât. După ce te-ai trezit, te-ai revigorat, este momentul pentru haine de casă sau hainele cu care nu ai dormit. Creierul separă astfel momentele şi procesează faptul că momentul de somn s-a încheiat şi că e nevoie de energie pentru a se focusa pe sarcinile din ziua respectivă.

5. Alege gustări sănătoase
Acasă, în timp ce lucrăm, avem tendinţa să apelăm la “ronţăieli”. Pare scenariul multora, pijamale, ronţăieli, laptopul în braţe. Cine ar vrea înapoi în clădiri de birouri? Ei bine, corpul are nevoie de combustibil sănătos, de materie primă cu care să funcţioneze iar mâncarea este unul dintre acestea. Evită mâncărurile procesate sau pe bază de foarte mult zahăr; pe moment avem impresia că ne oferă energie însă zahărul mult prea procesat ne afectează buna capacitate de concentrare. Fructele, nucile sunt alegeri mult mai înţelepte ce ne ajută să fim productivi.

ADVERTISEMENT

Puțină mișcare, mai multă apa, mai multă concentrare

6. Execută câteva exerciţii
Nu trebuie să plecăm la maraton să fim în formă. Trebuie doar să avem câteva mici obiceiuri, de câteva minute, ce ne ajută. Poţi apela la profesionişti ce îţi detaliază pe diferite canale cum să faci stretching 3 minute pentru a re revigora. Chiar dacă vorbim de foarte puţină mişcare, cu siguranţă face diferenţa.

7. Consuma suficientă apă
Apa ne hidratează corpul, ne ajută să eliminăm toxinele şi să fim hidrataţi. Hidratarea optimă a corpului ne ajută să avem mai multă energie, să fim mai atenţi. Alege o sticlă ce îţi permite monitorizarea cantatitatii de apă pe care o bei pentru a şti mai uşor câtă apă ai consumat. Evită sucurile carbogazoase şi alege apa pentru a te hidrata eficient.

ADVERTISEMENT

8. Câte un lucru rând
Deşi sunt promiţător, ideea de multitasking nu ajută în povestea productivităţii. Dacă începi o activitate, încearcă să te concentrezi pe această până la final. De cele mai multe ori, când te opreşti îţi vei pierde inspiraţia, cheful sau vei obţine rezultate de care nu vei fi mulţumit. Nu deschide canalele de social media pentru că vei pierde timp și nu vei duce la bun sfârșit în timp util sarcina începută.

 9. Fii punctual
Productivitatea este foarte strâns legată de timp. Şi timpul tuturor este risipit în momentul în care au loc întârzieri. Dacă ai o şedinţă de la ora 10.00, la 09.59 esti pregătit. Fără scuze, fără întârzieri. Astfel, creierul tău asimilează mult mai uşor ideea de rutină şi de punctualitate. Nu te mai pierzi în detalii, în căutarea cafelei, agitat pentru că vei întârzia, ci eşti acolo la timp, pregătit şi concentrat.

ADVERTISEMENT

10. Învaţă să ai activități pentru tine după ce se încheie programul
Ce legătură are productivitatea cu activitatile de după program? Nu suntem roboți şi avem nevoie să facem mişcare, să socializăm, să petrecem timp cu oamenii pe care îi iubim, să zâmbim, să facem activități care ne aduc bucurie. Următoarea zi de muncă are alte coordonate când ne-am relaxat.

Câteva minute de mers pe jos ne relaxează ochii, ne ajută picioarele să se relaxeze şi ne îndreaptă coloana după o zi la birou. Un ceai băut cu cel pe care îl iubim ne ajută să ne conectăm, să fim mai apropiaţi dincolo de monitoare. 30 de minute de alergat, 10 minute de mers pe jos, 5 minute la geam cu un ceai în mâna pot fi armele cheie pentru mai puţin stres şi mai multă productivitate.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri