Sarmalele sunt preparate care se găsesc adesea la masa de sărbători și multe gospodine și-ar dori să le gătească repede, în mai puțin de o oră. Pentru a putea face acest lucru, ai nevoie de o oală specială, care poate grăbi procesul.
Mulți români adoră sarmalele pe tot parcursul anului, dar acestea sunt consumate mai ales în perioada sărbătorilor. Fiecare gospodină le prepară în funcție de preferințe, dar sunt câteva trucuri de care e bine să țină cont.
Atunci când faci sarmale, un sfat important are legătură cu modul în care acestea sunt gătite. Dacă le gătești la oala sub presiune, ai nevoie de un timp mai scurt de preparare, iar aromele și textura se vor menține.
Pentru sarmalele cu varză acră, ai nevoie de un timp de fierbere de 30 – 40 de minute, ținând cont și de mărimea acestora.
În cazul sarmalelor cu varză dulce, timpul de preparare este de 35 – 45 de minute. Varza dulce necesită mai mult timp ca să se înmoaie.
Se adaugă apă caldă sau supă de carne/legume până la aproximativ două treimi din înălțimea sarmalelor. Oala sub presiune va crea aburi, iar sarmalele se vor găti uniform, motiv pentru care acestea nu au nevoie de acoperire completă.
Pe fundul oalei se așază un strat de foi de varză sau frunze de viță astfel încât sarmalele să nu se lipească. Straturile de sarmale e alternează cu varză tocată sau cu bucăți de afumătură. Acest lucru va intensifica gustul lor.
De asemenea, se adaugă foi de dafin, boabe de piper și cimbru, dar și o cantitate mică de suc de roșii sau paste de tomate, dacă vrei ca sarmalele să aibă mai multă aromă.
La final, presiunea trebuie lăsată să se elibereze în mod natural, timp de aproximativ 10 – 15 minute. Sarmalele își vor păstra, astfel, forma și nu se vor zdrobi.
Metoda este una foarte utilă dacă vrei să economisești timp. În plus, va păstra aromele intense, iar sarmalele vor fi fragede. Fierberea tradițională durează 2 – 3 ore.
Un aspect important atunci când faci sarmale este dat și de umplutura acestora. Pentru carne, e recomandat să folosești porc, dar poți adăuga și carne de vită sau pui.
Poți utiliza și o combinație între aceste tipuri de carne. În anumite rețete, se adaugă și cârnați, dar și alte afumături pentru a obține un gust mai intens.
Orezul este important pentru umplutură, oferind volum sarmalelor. În general, este folosit în proporție de 1:1 cu carnea, notează spynews.ro.
Atunci când e vorba de condimente, se utilizează sarea, piperul, foile de dafin, cimbrul, mărarul și usturoiul. Mai poți adăuga boia sau ierburi aromatice.
Ceapa reprezintă un ingredient important pentru sarmale. În afară de faptul că le dă gust, adaugă și umiditate. Sucul de roșii sau pasta de tomate nu trebuie să lipsească dacă vrei un gust intens, dar și culoare.