Cuptorul cu microunde este unul dintre aparatele electrocasnice de care avem toți nevoie. Acesta ajută la încălzirea hranei și a altor produse sau chiar la gătit, dacă nu este vorba despre un preparat ce nu necesită foarte mult timp.
Alimentele în cuptorul cu microunde nu sunt, totuși, încălzite într-un mod corespunzător, întotdeauna, așa cum ne-am dori. Însă, există câteva modalități care au fost testate de-a lungul timpului și s-au dovedit a fi foarte utile. Acestea ajută produsele să iasă moi și suculente.
Nu de puține ori probabil ți s-a întâmplat ca să încălzești o mâncare uscată, iar după ce ai luat-o din cuptorul cu microunde, nu mai avea gust. Ca să nu mai treci printr-o astfel de situație, nu ar strica să adaugi puțină apă în recipient, potrivit dcnews.ro
Apa se va lăsa în produs și va forma aburi. De altfel, dacă nu vrei ca gustul să dispară, poți turna peste hrană sos sau bulion de legume. Deasupra mai poți pune și un capac, astfel încât pereții cuptorului să fie protejați de picăturile de mâncare.
De altfel, sunt alimente care se vor încălzi uniform, de exemplu carnea, în combinație cu o garnitură, va deveni mai caldă doar în partea de sus. Ca să nu se mai întâmple asta, ia produsele și pune-le în vase separate. Anterior, va fi mai bine dacă pornești cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Odată ce se vor termina, adaugi hrana și o lași tot la 30 de secunde.
Chiar dacă ne ajută să ne încălzim rapid mâncarea, cuptorul cu microunde ne-ar dăuna, potrivit medicilor. În urma unor studii aprofundate s-a dovedit că acest aparat conține un tub numit ”magnetron”, ce produce radiații electromagnetice.
”Aceste radiatii actioneaza asupra moleculelor din alimente, in special asupra celor din apa. Moleculele incep sa se miste asemenea unor vibratii, producand caldura, care duce la prepararea termica a alimentelor”, potrivit sfatulmedicului.ro
De altfel, reprezentanții OMS spun că atât timp cât se respectă condițiile de utilizare, cuptoarele cu microunde nu sunt chiar atât de nocive. O măsură de siguranță ar fi ca la final, după expirarea secundelor de încălzire, mâncarea să mai fie lăsată în interior, astfel încât căldura să se distribuie într-un mod egal.
Totodată, s-a mai ajuns la concluzia și că un cuptor cu microunde absoarbe vitaminele și mineralele dintr-un produs alimentar. Însă, acest proces nu ar avea loc în totalitate, ci parțial. Ca să evitați orice problemă, ar fi bine să utilizați cât mai puțin dispozitivul.