News

Cum să intri la un liceu bun cu o medie mai mică la Evaluarea Națională. Sfaturile unui profesor pentru admiterea computerizată

La admiterea computerizată, un elev cu o medie mai mică la Evaluarea Națională poate intra la un liceu bun, dacă își ia unele măsuri de precauție.
08.07.2023 | 11:27
Cum sa intri la un liceu bun cu o medie mai mica la Evaluarea Nationala Sfaturile unui profesor pentru admiterea computerizata
Admiterea computerizată se desfășoară în aceste zile/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii care nu au luat medii foarte mari la Evaluarea Națională nu ar trebui să-și piardă speranța că la admiterea computerizată vor obține totuși un loc la un liceu considerat mai bun, cu medii de intrare mai mari. O profesoară din Tulcea a precizat care sunt pașii care ar trebui respectați pentru acest lucru, scrie Libertatea.

Marcelina Popa este profesor de matematică de 37 de ani și acum predă la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea. În acești ani, profesoara Popa a întâlnit situații în care elevi cu medii mai mici au reușit să intre la un liceu peste așteptările lor.

ADVERTISEMENT

Potrivit procedurii, admiterea computerizată care se desfășoară în perioada 6-17 iulie are drept criteriu esențiale media obținută la Evaluarea Națională. Elevii trebuie să completeze broșura de admitere cu opțiunile sale, în funcție de specializare și liceu. „Calculatorul parcurge lista cu elevii ordonați de la cea mai mare la cea mai mică medie și îi repartizează în funcție de preferințe. Prioritate are un elev de 10. El va fi repartizat primul la prima opțiune aleasă de el, apoi următorul și tot așa”, a explicat profesoara Marcelina Popa.

De exemplu, un elev cu media 9.30 va fi repartizat abia după ce toți elevii cu medii mai mari au fost distribuiți în licee de către sistemul computerizat. Dacă prima opțiune a respectivului elev este Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, calcilatorul va verifica dacă mai sunt locuri la acest liceu și la specializarea indicată. Dacă nu mai sunt, calculatorul va verifica automat la a doua opțiune a elevului și așa mai departe, până cînd va fi găsit un loc la o unitate de învățământ din lista opțiunilor elevului.

ADVERTISEMENT

Precauții necesare la admiterea computerizată

Lucrul cel mai important pentru un elev cu medie mediocră care vrea să-și maximizeze șansele este să completeze cât mai multe opțiuni, iar unele dintre acestea să fie licee în care, de obicei, se intră cu medii peste cea obținută de acest elev. Marcelina Popa a dat chiar exemplul liceului în care ea predă.

De obicei se intră cu peste 8 aici. Dar într-un an au fost medii mai mici și se putea intra și cu note de 7, dar cei care au avut astfel de medii nu și-au pus această opțiune. Unii elevi cu 5 au completat și acest liceu pe lista lor pentru că probabil au pus liceele în ordinea din broșură și au intrat. Au rămas locuri și pentru următoarea etapă de admitere”, a spus cadrul didactic.

ADVERTISEMENT

Ea recomandă ca, printre opțiunile elevului, să fie și licee în care media de intrare este de obicei mai mare cu 1,5 sau chiar 2 puncte. Acest lucru nu poate avea niciun fel de consecințe negative întrucât nu există un număr maxim al opțiunilor pentru fiecare elev.

În schimb, este foarte riscantă situația în care un elev indică un număr redus de opțiuni, chiar și în cazul în care acel elev are o medie mare și este aproape sigur că va fi admis la liceul și specializarea pe care le-a dorit de la bun început.

ADVERTISEMENT

Dacă nu pune destule coduri și nu este repartizat la una dintre opțiunile sale, elevul va fi repartizat la un liceu mult mai slab, acolo unde mai rămân locuri sau poate chiar rămâne nerepartizat”, a afirmat Marcelina Popa. În ultima situație, se va ajunge la admiterea computerizată din etapa a II-a unde locurile disponibile sunt la cele mai slabe licee.

ADVERTISEMENT