În cazul în care dețineți telefoane vechi și intenționați să le aruncați odată cu gunoiul menajer, trebuie să știți că acest lucru poate dăuna mediului înconjurător. Cum se reciclează aceste dispozitive și care sunt beneficiile.
Foarte puține telefoane ajung să fie reciclate într-un mod responsabil, astfel că în Uniunea Europeană rata de reciclare este de aproximativ 5%. În România, situația este similară.
Telefoanele mobile conțin metale grele, precum nichel, cadmiu, litiu și multe alte substanțe toxice. În cazul în care sunt aruncate la gunoi sau chiar în natiră, aceste substanțe pot polua atât solul, cât și apa și aerul. Cu ajutorul reciclării, componentele periculoase sunt tratate în condiții sigure, conform stirileprotv.ro.
În cazul în care aveți dispozitive pe care nu le mai folosiți, le puteți duce în magazinele specializate, precum Altex, Media Galaxy sau Flanco, dar și la operatori de telefonie mobilă, ca Orange, Vodafone, Telefom sau Digi, care acceptă telefoanele pentru reciclare.
Există, de asemenea, centre de colectare specializate, a deșeurilor electronice (DEEE). Unele sunt operate de autorități locale, iar altele de organizații de profil, ca Ecotic, RoRec.
O altă variantă este aceea de a dona telefoanele mai vechi, dacă sunt funcționale. Există organizații de caritate precum Asociația SamuSocial din București, care acceptă donații de acest fel, pentru pesoanele în nevoie. Unele ONG-uri (de exemplu, Ateliere Fără Frontiere) recondiționează echipamente IT și le donează către școli sau alte instituții care au nevoie de tehnologie, scrie Hartareciclării.ro.
O reciclare corectă aduce, în primul rând, beneficii mediului înconjurător. Așa cum precizam anterior, substanțele toxice din componentele dispozitivului pot polua solul, aerul și apa.
Un alt beneficiu este acela de reducerea cantității de deșeuri electronice. De asemenea, materialele lor pot fi procesate corect și reutilizate. În același timp, se recuperează materii prime valoroase. Acestea conțin aur, argint, cupru și paladiu care pot ajunge în alte produse. În acest fel, se reduce nevoia de exploatare a resurselor naturale.
Un aspect adesea neglijat, dar extrem de important al reciclării telefoanelor, este economia de energie pe care o generează acest proces. Comparativ cu producția unui telefon nou, care necesită extracția și prelucrarea materiilor prime, reciclarea materialelor dintr-un telefon vechi necesită mult mai puțină energie.