News

Cum să îți calculezi pensia, în funcție de contribuțiile la stat și la Pilonul II

Iată ce pensie poți avea, în funcție de contribuțiile la stat și la Pilonul II.
28.05.2021 | 10:59
Cum sa iti calculezi pensia in functie de contributiile la stat si la Pilonul II
Cum să îți calculezi pensia, în funcție de contribuțiile la stat și la Pilonul II. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Subiectul pensiilor este unul dintre cele mai intens discutate din țara noastră, astfel că mulți oameni sunt interesați să știe ce pensie vor primi atunci când nu vor mai fi în câmpul muncii.

Cum se calculează, de fapt, pensia

Economiștii spun că, de fapt, românii primesc doar jumătate din suma cu care contribuie în realitate.

ADVERTISEMENT

“Calculele studiilor noastre arată că după inflație romanul mediu primește, în termeni reali, de la pensia publică aproximativ jumătate din ceea ce contribuie în termeni reali.

Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne așteptăm la 32% din ultimul salariu, pensie. Într-o lume cu pensii private, cu 6% contribuție, ar trebui să ajungem undeva la 45%”, a menționat economistul Cristian Popa, potrivit ziare.com.

ADVERTISEMENT

Pensia pentru un salariu de 3.500 de lei brut

Pensia privată obligatorie pentru un muncitor care primește un salariu brut de 3500 de lei pe lună va fi de 460 de lei pe timp de 10 ani. Asta în condițiile în care acesta iese la pensie peste 15 ani și contribuția lunară de 3,75 la sută rămâne la fel.

De asemenea, această pensie de 460 de lei depinde dacă randamentul anual preconizat pentru fondul de pensie va fi de 5 %.

ADVERTISEMENT

Salariul net pentru această persoană este de 2050 de lei, iar 32 % din suma aceasta înseamnă încă 656 de lei la pensie. Un calcul matematic simplu ne arată că pensia unui bărbat de 50 de ani va fi de circa 1100 de lei.

Pentru persoanele care vor ieși la pensie peste 20 de ani, pensia obligatorie va fi de 666 de lei, plus pensia de la stat.

ADVERTISEMENT

Pensia pentru un salariu de 5.000 de lei brut

Pentru persoanele care primesc lunar 5000 de lei pensia va fi de 1000 de lei de la stat. În cazul în care acesta a cotizat și la Pilonul II de pensii, persoana respectivă va primi 600 de lei.

Calculând aceste sume, stabilim că persoana respectivă va avea o pensie de 1600 de lei. Dacă persoana în cauză trebuie să muncească încă 20 de ani, atunci va primi din sistemul privat de pensii 850 de lei și se vor adăuga și banii de la pensia de stat.

Pensia pentru un salariu de 7.000 de lei brut

Pentru persoanele care primesc 7000 de lei salariu brut pe lună, pensia va fi de 1300 de lei. În cazul în care contribuie și la Pilonul II de pensii, atunci va primi în plus 586 de lei, iar totalul pensiei sale va fi de circa 1900 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: