Life

Cum să îți faci o casă cu consum zero de energie. Câți bani trebuie să investești

Câți bani trebuie să investești într-o casă care are consum zero de energie. Suma nu este deloc una mică și puțini își permit.
04.07.2024 | 17:22
Cum sa iti faci o casa cu consum zero de energie Cati bani trebuie sa investesti
Cum să ai o casă cu consum de energie zero. Sursa foto: colaj Fanatik/ Freepik
ADVERTISEMENT

Dacă îți dorești o casă care să aibă consum zero de energie, trebuie să știi că vei avea nevoie de un fond de investiții substanțial. Iată câți ar trebui să scoți din buzunar pentru un altfel de proiect.

Cât te costă să-ți faci o casă cu consum de energie zero

Tot mai mulți români sunt interesați să locuiască în case eficient energetic, care să aibă un consum de energie cu cel puțin jumătate mai redus față de cel clasic sau chiar zero dacă este posibil.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează atât schimbărilor climatice din ultimii ani, cât și facturilor tot mai mari la utilități. Însă, transformarea unei locuințe clasice în una cu consum zero poate costa chiar și câteva zeci de mii de euro.

De aceea, la momentul actual, se dorește construirea de ansambluri rezidențiale de apartamente și vile cu un consum cât mai scăzut de energie, unele independente energetic.

ADVERTISEMENT

Piața de instalații ecologice pentru construcții este și ea în plină dezvoltare. S-a înregistrat o creștere de peste 100% pentru instalații fotovoltaice și mai mare 50% pentru pompe de căldură.

Mai bine de 30% dintre români vor o casă cu energie de consum zero și optează pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă. De asemenea, există cerere și pentru bateriile pentru acumularea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

Prețurile sunt ridicate

Cei de la Nexo Group au dezvăluit, conform wall-street.ro, că românii sunt adepții tehnologiilor eficiente și inteligente pentru reducerea aproape completă a consumului de energie. Acestea includ instalații complete de: panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea și răcirea spațiilor, precum și sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menținând temperatura interioară constantă.

Costurile pentru o casă cu consum zero variază în funcție de cantitatea de kilowați dorită, dar și de pentru independență energetică. De pildă, dacă ai o locuință cu o etaj, de aproximativ 200 de metri pătrați, și vrei panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, trebuie să ai portofelul pregătit.

ADVERTISEMENT

Valoarea acestora poate fi cuprinsă între 20.000 de euro (6 kw), pentru a acoperi consumul din timpul zilei, și  35.000 euro (10 kw), ce acoperă necesarul pentru independență energetică, totodată și consum zero la energie.

Pentru un apartament care are o suprafață de 60-80 mp, pot fi suficiente pompele de căldură de 6 KW termici. Costul de achiziție și instalare al acestora este de 6000 de euro.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”