Life

Cum să ne ferim de căpușe și cât de periculoase sunt aceste insecte

Care sunt modalitățile prin care putem să ne ferim de căpușe. Medicul Tudor Ciuhodaru ne avertizează că aceste insecte sunt foarte periculoase și pot transmite boli grave
05.05.2023 | 10:00
Cum sa ne ferim de capuse si cat de periculoase sunt aceste insecte
Cum să ne ferim de căpușe. Fotomontaj/Fanatiki.ro
ADVERTISEMENT

Sezonul cald vine la pachet cu musafiri nepoftiți. Printre insectele care ne dau bătăi de cap pe timpul verii sunt țânțarii și căpușele, care pot fi extrem de periculoase. Este important să fim informați și să știm cum să ferim de acești paraziți, care pot provoca multe neplăceri.

Ce sunt căpușele? Explică medicul Tudor Ciuhodaru

Căpușele sunt mici paraziți externi care se hrănesc cu sângele animalelor și oamenilor. Acestea sunt răspândite pe tot globul, însă sunt mai întâlnite în zonele cu vegetație bogată, cum ar fi pădurile, parcurile sau câmpurile cu iarbă înaltă. Căpușele pot varia ca dimensiune de la dimensiunea unui bob de orez până la dimensiunea unei boabe de strugure.

ADVERTISEMENT

Ele se atașează de pielea gazdelor pentru a se hrăni cu sângele acestora și pot rămâne atașate timp de mai multe zile. După ce s-au hrănit, căpușele se lasă să cadă de pe gazde și încep să-și depună ouăle.

Căpușele se ascund de obicei pe vârful firelor de iarbă și își așteaptă gazda. Deoarece pot simți căldura și mișcarea, căpușele se poziționează în așteptare. Când gazda se află la o distanță corespunzătoare, căpușa se urcă pe victimă și alege un loc de hrănire.

ADVERTISEMENT

“Vine sezonul căpușelor și sute de pacienți ajung la urgențe în fiecare an. În anii trecuți au ajuns peste 50 de copii mușcați de căpușe într-un singur weekend.

În zonele umbroase, pe sub arbori, în zonele cu vegetație abundentă, există riscuri mai mari de a fi mușcat de astfel de insecte. Este extrem de important să fim atenți. În anumite zone sunt mai răspândite și ar trebui să urmărim cu atenție pe unde mergem”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cum putem să ne ferim de căpușe

Specialiștii ne recomandă să evităm zonele cu vegetație multă, cum ar fi parcuri sau grădini. Dar cum odată cu căldura, plimbările și grătarele în aer liber sunt la ordinea zilei, trebuie să apelăm la metode de protecție. Îmbrăcămintea adecvată, dar și folosirea unui spray repelent pentru căpușe sunt variante care ne pot proteja.

“Riscul de a fi mușcați de căpușe crește în zilele călduroase. Trebuie să ne îmbrăcăm adecvat atunci când mergem în zone unde ar putea fi căpușe. Atenție la locurile de joacă ale copiilor. Evitați spațiile verzi, tufișuri, zone pe sub arbori, deoarece sunt zone cu risc ridicat.

ADVERTISEMENT

Purtați haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi, șosete cu textură mai densă. Alegeți încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje. Când ne întoarcem de la locurile de joacă, copiii trebuie examinați cu mare atenție”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce facem în cazul în care am fost mușcați de căpușe

Dacă avem ghinionul să fim mușcați de o căpușă, specialiștii ne recomandă să mergem cât mai repede la spital. Extracția ar trebui efectuată în condiții optime. Multe persoane spun că se poate scoate căpușa acasă, sau se pot aplica tot felul de soluții pe ea. Cea mai sigură variantă rămâne ajutorul medicului.

“Căpușa adultă este vizibilă pe piele. Evident, este mai dificil de observat o căpușă în zonele cu păr. În cazul în care suntem mușcați de o căpușă, aceasta trebuie scoasă imediat. Să știți că ele când sunt mici, sunt foarte greu de vizualizat, arată ca un mic punct negru.

Căpușa trebuie extrasă printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgent. Nu strângeți între degete căpușa care v-a mușcat. Riscați să pompați din conținutul căpușei în sângele dumneavoastră. Dacă ați încercat să scoateți căpușa cu penseta, iar capul ei s-a rupt și a rămas în piele, prezentarea la medic și extragerea chirurgicală este o urgență.

Trebuie prevenite infecțiile și complicațiile. Consultați imediat un medic, dacă apar modificări la nivelul mușcăturii sau apar simptome ale așa numitei gripe de vară. Se poate manifesta cu transpirații, nas înfundat, dureri de cap. Este important să ținem cont de data la care a fost extrasă căpușa și să urmărim orice simptome dubioase”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Bolile pe care le pot transmite căpușele

Căpușele pot transmite bacterii care cauzează boala Lyme. De asemenea, acești paraziți pot purta și alți microbi care pot provoca mai multe boli. Printre acestea se numără anaplasmoza, babezioza sau tularemia.

“Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă și simptomele sale seamănă cu simptomele a peste 200 de afecțiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de fețe.

Mai puțin de 30% din bolnavii de Lyme, după o mușcătură de căpușă își amintesc de această mușcătură, din cauza faptului că mușcătura este mică, iar căpușa are acea secreție anestezică”, a mai declarat medicul Tudor Ciuhodaru pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT