Life

Cum să obții căpșuni uriașe și dulci. Secretele pe care fermierii spanioli nu ar vrea să le afle nimeni

Pașii esențiali pentru o cultură impresionantă de căpșuni, dezvăluiți de spanioli. Vei obține fructe mari, zemoase și aromate.
07.05.2025 | 07:23
Cum sa obtii capsuni uriase si dulci Secretele pe care fermierii spanioli nu ar vrea sa le afle nimeni
Secretul spaniolilor pentru o rețetă bogată de căpșuni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu doar soiul contează atunci când ai o cultură de căpșuni, ci și modul de îngrijire. S-a aflat de la fermierii spanioli cum se pot obține fructe uriașe și delicioase, iar grădinarii locali vor fi cuceriți de rezultate.

Trucurile spaniolilor pentru căpșuni delicioase

În Spania, cu precădere în regiunea Huelva – faimoasă pentru culturile sale impresionante de căpșuni, încă se mai folosesc metode tradiționale pentru îngrijirea fructelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, primul pas pentru a avea căpșuni mari și gustoase este îngrijirea solului, care se fertilizează toamna sau primăvara, dar nu cu soluții chimice, ci cu gunoi de capră foarte bine fermentat.

Acesta conține nutrienți esențiali, fiind în același timp blând și cu rădăcinile. În plus, spaniolii îl combină cu paie, pentru a îmbunătăți textura pământului și a menține umiditatea în condiții optime.

ADVERTISEMENT

Făina de oase și cojile de ouă măcinate ajută căpșunile să fie mai dulci și mai sănătoase. Se pun în groapa de plantare sau la baza plantei și oferă calciu și fosfor. În plus, mulcirea cu paie păstrează la rândul său umiditatea, previne dezvoltarea buruienilor și protejează fructele de contactul direct cu solul.

Un alt secret al fermierilor spanioli este sulfatul de magneziu. O lingură de „sare amară” se amestecă în 5 litri de apă și se aplică la rădăcină în fiecare lună, pentru a obține o recoltă mai aromată și mai viu colorată de căpșuni.

ADVERTISEMENT

Cum să obții acasă „elixirul căpșunilor”

Fermierii din Spania, dar și cei din Italia, folosesc un așa zis „elixir al căpșunilor”, care face adevărate minuni. Acesta se poate obține acasă din 1 kg urzici proaspete, echivalentul a 200 g uscate, 2–3 coji de banană – bogate în potasiu și fosfor, 4–5 coji de ou bine uscate și pisate – reprezintă o sursă importantă de calciu, dar și 10 litri apă, de preferat de ploaie sau lăsată 24h la decantat.

ADVERTISEMENT

Opțional se mai poate adăuga și o lingură de melasă sau miere pentru o fermentare mai rapidă. Pune toate ingredientele într-un recipient de plastic și lasă-le la fermentat 7–10 zile, acoperite ușor. Amestecă în fiecare zi. Când nu mai apare spumă și miroase ușor înțepător, este gata de folosit.

Se amestecă o parte macerat cu zece părți apă și se toarnă la rădăcină la fiecare 10–14 zile. Nu aplica pe frunze când e foarte cald sau înainte de cules și vei obține căpșuni mai mari și mai dulci, dar vei ține și bolile la distanță, notează romaniatv.net.