Cum să păstrezi compotul corect și să te bucuri de el pentru mai mult timp. Cele mai importante reguli de pregătire și depozitare. Fructele delicioase vor fi pline de vitamine și minerale, perfecte pentru a fi savurate în sezonul rece.
Ce trebuie să faci pentru a ține compotul bun o perioadă îndelungată. Care sunt, de fapt, normele de preparare și stocare. Produsul se obține foarte ușor, neavând în compoziția sa conservanți sau coloranți artificiali.
În plus, nu are aditivi, ceea ce înseamnă că oamenii pot savura un aliment delicios. De asemenea, au posibilitatea să consume o băutură naturală, mult mai bună decât cele care se găsesc pe rafturile marilor magazine.
Mai mult, gospodinele pot controla din propria bucătărie cantitatea de zahăr. Pentru a păstra o perioadă foarte lungă compotul este foarte importantă sterilizarea, care trebuie să se facă corect. În felul acesta sunt ținuți la distanță germenii, bacteriile, mucegaiul sau ciupercile.
Cea mai bună metodă de a steriliza recipientele pentru compot se face simplu și rapid, folosindu-se un vas încăpător și termorezistent. Pe fundul acestuia se pune un prosop curat, apoi se adaugă borcanele și se acoperă cu apă.
Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, la un foc potrivit. Borcanele se scot din vas și se lasă să se scurgă de apă pe un prosop curat. Se așază cu gura în jos pentru a se usca complet înainte de a fi folosite pentru compotul de fructe.
În aceeași notă, gospodinele desăvârșite transmit că e bine să nu se umple complet borcanele cu fructe și apă. Fructele nu trebuie să fie înghesuite, ci să aibă măcar un spațiu de aproximativ 1 cm până la capac, ”să respire”.
Borcanele cu compot se pun la fiert într-un vas cu apă suficientă, de preferat până la nivelul umpluturii din recipiente. În momentul în care apa scade se completează din nou cu apă fierbinte pentru a nu influența timpul de fierbere.
Când se încheie procesul de fierbere se oprește focul, dar nu se scot borcanele din recipient. Se așteaptă 5 minute, apoi se scot din apă fără a se înclina. Se lasă la răcit între 8 și 10 ore în aceeași poziție, adică nu se mișcă de pe loc.
Borcanele cu compot se păstrează în cămară sau într-un spațiu întunecat unde nu pătrund razele soarelui. Se pot consuma în timpul iernii, având o valabilitate de câțiva ani în funcție de duritatea fructelor.