Este sezonul în care se fac multe preparate din fructe și legume pentru a ne bucura de ele la iarnă. Dulceață, compot sau zarzavat sunt unele dintre bucatele pentru care gospodinele depun efort să iasă ca la carte. Nelipsite sunt și legumele puse la murat.
În grădini au început să se coacă tot mai mult roșiile, iar cele încă necoapte pe deplin, verzi, pot fi puse la murat. Gogonelele, așa cum mai sunt cunoscute roșiile verzi, sunt un adevărat deliciu, asortate cu diferite bucate tradiționale.
Pentru a se mura, gogonelele trebuie puse într-un borcan, cu anumite ingrediente și o anumită cantitate de apă. Pentru a avea un rezultat peste așteptări, nu vă apucați de treabă până nu cunoașteți o rețetă care garantează un gust de savoare.
Mai întâi de toate, ai nevoie de următoarele ingrediente: morcovi tăiați cubulețe mari, care se adaugă pentru a îmbunătăți gustul final al gogonelelor, hrean, care se taie în patru și va contribui printr-o ”notă”picantă, dar va ajuta și la obținerea unui aspect oarecum crocant al gogonelelor.
Mai aveți nevoie și de frunze de țelină, pentru un plus de aromă și află că un grătar din plastic pus deasupra gogonelelor ajută la menținerea lor scufundate în întreaga saramură și la prevenirea apariției mucegaiului pe aceste fructe.
Primul pas este prepararea saramurii, care este esențială pentru conservarea gogonelelor. Utilizați o lingură de sare pentru fiecare litru de apă, chiar dacă pare mult. Ulterior, completați cu un ingredient dulce, mai exact cu zahărul.
Zahărul controlează aciditatea și la fel se pune la fiecare doi litri de apă. Acest amestec este de folos și pentru stabilizarea fermentației. Includeți și oțetul, ideal ar fi unul 9 grade. Evitați-l pe cel alb din alcool, fiindcă nu oferă aceeași calitate.
Pentru o conservare optimă, scoateți o cană de 150 de ml de saramură și înlocuiți-o cu oțet, măsurat cu aceeași cană. Următorul pas este să fierbieți lichidul într-o cratiță și turnați-l în stare fierbinte peste gogonele. Închideți bine apoi recipientul cu capacul.
După ce ați pus toate ingredientele și saramura în butoi, umpleți-l cu apă rece până aproape de margine. Lichidul nu trebuie să depășească aproape 2, 5 sau 3 litri. Ulterior, vasul cu gogonele și saramură se lasă la temperatura camerei vreme de o săptămână, încât să înceapă fermentarea. Când vor expira cele 7 zile, depozitarea se va face într-un loc răcoros.