Rețetă de vinete la borcan pentru anotimpul de iarnă. Este una foarte simplă și cu ingrediente care se găsesc în bucătăria oricărei gospodine.
Pentru rețeta pe care o vom prezenta aveți nevoie în primul rând de vinete, după care de sare și ulei. Datează de pe vremea bunicilor și se prepară foarte rapid, potrivit poftabuna.com
Vinetele trebuie să fie coapte mai întâi. Maeștrii în arta culinară le recomandă pe cele de la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august, dar care să nu treacă de Sfânta Maria.
După ce s-au copt, vinetele se curăță și apoi se toacă. Peste ele se pun apoi sare și ulei. Atenție însă, 1 kg de vinete are nevoie de o linguriță de sare neiodată și 3, 4 linguri de ulei.
Ulterior, se amestescă toată compoziția și se așază în borcane, bine sterilizate anterior. Borcanele se umplu cu grijă, nu mai mult de 3/4, iar deasupra se mai toarnă 1 cm de ulei de floarea soarelui.
Este foarte important, de asemenea, ca uleiul să permită închiderea borcanului cu un capac. Pentru cei/cele care se întreabă cum se sterilizează borcanele, trebuie să știe că: acestea se introduc într-un cuptor, pe o tavă, la 170 de grade. Aici nu se lasă decât 10 minute, pentru distrugerea microbilor.
După ce borcanele au fost umplute, se pun într-o oală cu apă rece, dar care să nu ajungă până la gura vasului, încât borcanele să nu se spargă.
O oră se lasă borcanele să dea în clocot, la foc mic. După 60 de minute, se lasă în aceeași oală la răcorit și se acoperă cu servete groase până a doua zi.
După cele 24 de ore trecute, se mai adaugă apă rece, apoi se sterilizează încă o oră. Și de această dată apa trebuie să dea în clocot.
Din nou se acoperă și se lasă la răcit până a doua zi. Apoi se scot borcanele, se spală, se șterg cu un prosop și se pune etichetă pe ele.
La final, le așezați pentru iarnă, într-o debara. Ar fi valabile și pentru un interval de chiar trei ani, potrivit bucătarilor.