Doctorul Cezar a spus care sunt cele mai simple metode prin care se poate renunța la fumat. Medicul a explicat că trebuie să existe o voință foarte mare pentru a lua brusc o astfel de decizie.
În emisiunea lui Cătălin Măruță, Dr. Cezar a dezvăluit că fumatul este chiar benefic, atâta timp cât nu devine o dependență. Specialistul a explicat că cea mai simplă metodă prin care cineva poate renunța la acest viciu, este să facă asta brusc.
Totuși, medicul a recunoscut că în acest caz, persoana respectivă trebuie să dispună de o voință de fier sau de un motiv întemeiat, precum nașterea unui copil. Însă, există riscul ca după renunțarea la nicotină să se ajungă la alte probleme de sănătate.
„Oamenii care se lasă brusc de fumat, se apucă de îngrășat, și asta e mai rău. Fumatul și tutunul dau senzația de sațietate și toți oamenii care se lasă brusc de fumat și nu schimbă și altceva în viața lor, se vor îngrășa mai mult. Fac rezistență la insulină, diabet.
(…)Când ai grijă de altcineva, e un motiv suprem. Este încă o motivație. Grija nu se termină niciodată. Sunt foarte mulți tineri care și-au pierdut părinții la vârste fragede și rămân cu traume, din cauza fumatului”, a spus Dr. Cezar.
O altă metodă, de data aceasta mai simplă, de renunțat la fumat, este reducerea treptată a țigărilor. Acestea pot fi înlocuite cu tutunul organic.
„Oamenii se pot lăsa de fumat, ajungând la acea doză mică. Oamenii ar trebui să diversifice viciile. În loc să-și ia țigări din astea obișnuite, să-și facă țigări din tutun, organic, cu foițe. În momentul în care stai ș rulezi o țigară de genul ăla, durează mai mult. Și este ca un obstacol.
Și apoi îți impui ca în următoarele 2-3 ore să nu mai fumezi niciuna. Astfel încât, pe parcursul unei zile, nu poți fuma mai mult de 7. Acele țigări oricum îți dau o doză de nicotină și îți răspund nevoii tale. Dacă găsești un tutun natural, și fumezi 1-2 țigări, atunci este ok
Trebuie o anumită intermitență, să ții pauza aia de 2-3 ore. În momentul în care crești foarte mult distanța dintre două țigări, scapi de dependență”, a explicat Dr. Cezar.
Cu toate acestea, metoda reducerii nu funcționează decât pentru acele persoane care conștientizează motivele pentru care au dobândit un astfel de viciu.
„Asta cu reducerea numărului de țigări nu dă rezultate pentru cei care nu și-au rezolvat motivele pentru care fumează. Dacă fumezi conștient, e de bine, dar dacă fumezi de stres, de griji, de frustrări și fumatul e ca un medicament, atunci nu e ok”, a adăugat Dr. Cezar.
De asemenea, o soluție pentru cei aflați în proces de renunțare la fumat este să refuze atunci când un prieten le oferă o țigară, motivând că sunt deja nefumători.
„Când vine un prieten la tine și îți oferă o țigară, să spui, ‘nu, mulțumesc, sunt nefumător’. Dacă spun că încerc, înseamnă că mă învârt în cerc”, a dezvăluit Dr. Cezar.