News

Cum să salvezi zeci de mii de euro când faci un credit ipotecar pe 30 de ani. Sfaturile lui Iancu Guda

Cunoscutul specialist economic Iancu Guda îi învață pe români cum să salveze zeci de mii de euro atunci când fac un credit ipotecar de 30 de ani.
13.02.2025 | 10:49
Cum sa salvezi zeci de mii de euro cand faci un credit ipotecar pe 30 de ani Sfaturile lui Iancu Guda
Cum să salvezi zeci de mii de euro când faci un credit ipotecar pe 30 de ani. Sfaturile lui Iancu Guda
ADVERTISEMENT

În România, la fel ca în orice țară capitalistă, achiziția de locuințe nu poate fi făcută de omul de rând fără ajutorul băncilor. Deseori asta implică un credit ipotecar pe o perioadă foarte lungă de timp, chiar de 30 de ani. În aceste condiții, oamenii se simt deseori depășiți de situație și nu mai știu cum să-și plătească ratele.

Cum să salvezi zeci de mii de euro când faci un credit ipotecar pe 30 de ani

Iancu Guda a încercat în cadrul emisiunii IQ Financiar de pe Observator să ofere cinci sfaturi, sau bune practici, ca oamenii să ”fie mai deștepți cu banii atunci gând își gestionează creditele”. ”Vă învăț 5 bune practici ca să fiți mai deștepți cu banii atunci când gestionați creditele. Doar 5 minute și poți să salvezi zeci de mii de euro”, și-a început discursul Iancu Guda.

ADVERTISEMENT

Întrebarea pe care o primește des Iancu Guda, după cum chiar el mărturisește e ”dacă e bine să rambursezi o sumă mai mare de bani odată, adică să-i strâng și atunci să fac o rambursare mai mare, sau să rambursezi în fiecare lună sume mai mici de bani? Cum este mai bine să fac?”.

Primul sfat al specialistului: românii care își permit trebuie să plătească pentru început, anticipat, sume mai mici, dar să o facă mai des. Scopul e să reducă principalul mai devreme, prin aceste plăți mai dese, pentru a plăti mai puțină dobândă. ”Plătește în fiecare lună cât poți tu, măcar o rată”, spune Guda.

ADVERTISEMENT

Desigur, nu vorbim aici despre o plată de 2 lei rambursat anticipat și ar fi nevoie de măcar o rată de principal. Ar fi nevoie să fie făcută o astfel de plată măcar la 2-3 luni. Specialistul economic a oferit și un exemplu concret, pe care îl regăsiți mai jos.

Cum poți să rambursezi ratele la bancă mult mai repede decât e planificat?

”Atunci când rambursezi, trebuie să o faci cât mai devreme, cât mai mult, cât poți tu. Nu trebuie să stai un an să aduni o sumă, pentru că scazi principalul lent. Așa că plătește în fiecare lună cât poți tu, măcar o rată – echivalentul unei rate de principal –, să o plătești cât mai des”, a completat Iancu Guda.

ADVERTISEMENT

Așadar, la un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară e de 299 de euro, iar la final suma plătită e aproape dublă, aproximativ 100.000 de euro. Iancu Guda e convins că cine își permite o rată de 300 de euro pe lună mai poate să pună 300 într-o lună, pentru a rambursa creditul mult mai rapid.

ADVERTISEMENT

Dragilor, dacă faceți treaba asta, în loc să mă duc 360 de luni, adică 30 de ani, cu creditul, l-am rambursat doar în 140 de luni, adică 12 ani. Scap de credit mai repede cu 18 ani, doar în 12 ani. Dar fiți atenți ce urmează! Dobânda totală plătită e 19.500 de euro, față de 57.000. Economisesc 37.000 de euro la dobândă.

Eu v-am zis să urmăriți IQ Financiar, pentru că vă face mai deștepți cu banii și plătiți dobândă, în acest exemplu, cu 37.000 de euro mai puțin”, a explicat Guda. Un alt sfat important ar fi ca orice persoană să facă mai multe credite, progresiv și să nu viseze să ajungă de la garsonieră la penthouse într-un cartier select.

5 bune practici recomandate de Iancu Guda pentru a avea o viață mai ușoară cu un credit ipotecar:

  • Rambursezi reducând perioada creditului, nu rata.
  • Rambursezi cât mai repede, cât mai des.
  • Dar nu orice leu, ci măcar echivalentul unei rate să fie rambursat anticipat.
  • Și multe bănci îți permit să faci treaba asta din sufragerie, de pe telefon.
  • Nu mai trebuie să te duci la bancă să faci cerere de rambursare anticipată.

Așadar, concluzia lui Iancu Guda e că ar trebui să rambursăm sume cât mai mici, dar cât mai des, dar să fie echivalentul unei rate de principal. ”Și vă recomand ceva: stabiliți-vă un obiectiv! Dom’le, am luat un credit pe 30 de ani.

Vreau să-l rambursez în 10, în 12, în 15! De acolo să pleci – de la obiectiv –, că îți dă motivație, răbdare, perseverență, ca să scapi de credit mai repede, cu dobândă mai mică. Pentru că, nu-i așa? Nu cred că vrei să plătești creditul cât mai lent, cu dobândă cât mai mare”, a explicat Guda.

Tags: