Pentru mulți dintre noi, călcatul hainelor este o corvoadă pe care am prefera să o evităm cu orice preț. Ei bine, cu câteva ajustări strategice, se pot preveni cutele chiar înainte ca ele să apară.
Fie că nu avem timp, fie că pur și simplu detestăm această activitate, cu toții vrem să găsim alternative la orele petrecute cu fierul de călcat în mână. Din fericire, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a avea hainele netede, fără să mai fie nevoie să le călcăm.
Experții spun că secretul hainelor imprecabile este să previi apariția cutelor încă din timpul spălării și uscării. Iată câteva din cele mai eficiente metode, potrivit dcnews.ro.
În primul rând, este important este să alegi programul potrivit la mașina de spălat. De multe ori, ciclul de spălare ales le șifonează prea tare și poate afecta în special materialele delicate.
„Pentru majoritatea fibrelor naturale, cum ar fi bumbacul, ciclul normal va fi suficient, dar pentru materialele sintetice și hainele delicate ar trebui să folosești ciclul de presare permanentă sau delicate. Aceste cicluri folosesc mai puțină acțiune mecanică – frecare și rotire – și viteze mai lente”, spune Zachary Pozniak, director de operațiuni la compania Jeeves New York, conform dcnews.ro.
La fel de important este și programul de la uscător. Trebuie să te uiți mereu pe eticheta hainelor să vezi care e cel mai potrivit pentru fiecare tip de material.
„De exemplu, bumbacul poate rezista unui ciclu normal cu temperaturi și centrifugare mai mari, în timp ce o bluză delicată poate necesita un ciclu fără căldură, cu o învârtire mai lentă”, explică Hannah Yokoji, șefa departamentului de marketing la compania The Laundress, potrivit sursei.
Apoi, încearcă să nu supraîncarci uscătorul deoarece hainele au nevoie de spațiu pentru a se mișca în aparat, spun specialiștii. Chiar dacă e tentant să pui toate hainele deodată, supraaglomerarea uscătorului duce la formarea cutelor.
De asemenea, experiții recomandă să se evite ciclurile de uscare cu timp presetat. Ar fi mai bine să folosești uscătoarele moderne cu senzori care detectează când hainele sunt gata.
„Aceasta va ajuta și la prevenirea electricității statice”, mai spune Zachary Pozniak. „Electricitatea statică poate apărea doar când toată umiditatea a dispărut dintr-o haină. De aceea, hainele pot avea electricitate statică când le ridici, dar nu mai au când le pui pe tine.”
Un alt truc bun este să folosești bile speciale de lână în uscător, în loc de șervețele obișnuite. Aceste bile ajută mai ales la articolele mari, cum ar fi cearșafurile sau prosoapele, să nu se facă ghem în uscător.
Pentru hainele care se șifonează ușor, cel mai bine e să le scoți când sunt încă puțin umede. Apoi le poți pune la uscat pe umeraș și așa vor avea mai puține cute.
Pe lângă toate aceste soluții, te mai poți folosi și de tehnica modelării manuale. Când pui hainele la uscat pe umeraș, acordă-le puțină atenție în plus.
„Dacă lași hainele să se usuce la aer, folosește-ți mâinile pentru a le presa ușor și a le remodela înainte de a le agăța, pentru a obține o uscare mai uniformă”, recomandă Hannah Yokoji.
Pentru situațiile de urgență, când timpul nu-ți permite să previi cutele, un spray special pentru țesături poate fi ultimul truc din mânecă. Aceste produse sunt formulate special pentru a elibera cutele rapid.