Cum să scapi de DATORII pentru totdeauna

 ...
15.02.2015 | 07:23
Cum sa scapi de DATORII pentru totdeauna
ADVERTISEMENT

 

Iei salariul şi după câteva zile îţi dai seama că nu mai ai niciun ban? Plăteşti facturile şi alte datorii şi apoi împrumuţi bani de pe unde poţi până la următorul salariu? Cheltuieşti în exces şi te întrebi adesea unde se duc banii? Cu siguranţă ai nevoie să-ţi schimbi stilul de viaţă, dacă vrei să scapi de datorii definitiv. Cuvinte precum organizare, buget sau variante ieftine ar trebui să intre de acum în vocabularul tău uzual.

Schimbă-ţi atitudinea!

Ca orice lucru important pe care vrei să-l faci în viaţă, contează mult atitudinea. Nu te mai gândi că eşti o victimă şi nu ai ce face! Din contră, spune-ţi „pot face asta”, găseşte soluţiile şi nu te opri până nu dispar toate datoriile.

ADVERTISEMENT

Renunţă la cardurile de credit!

Evident că pentru început trebuie să pui pe cardurile de credit sumele cheltuite şi abia apoi să închizi conturile la bancă. Important este să renunţi să le mai iei tot timpul cu tine. Tentaţia este atât de mare să plăteşti cu cardul de credit, încât, dacă nu le laşi acasă, te vei învârti la nesfârşit în acelaşi cerc. Dacă e prea greu, dă-le unui prieten să le ţină (nu să le şi folosească)!

Schimbă-ţi obiceiurile de cumpărare!

Pleci la shopping cu o listă clară sau pur şi simplu alegi ce te inspiră pe moment? Tentaţia de a intra în magazine şi a cumpăra tot ce-ţi place e mare, aşa că dacă vrei să scapi de datorii, e bine să te întrebi întotdeauna: „chiar îmi trebuie lucrul acesta?” Dacă răspunsul e „nu”, ştii ce ai de făcut.

ADVERTISEMENT

Fă un buget lunar de cheltuieli!

Da, presupune organizare, dar vei vedea că nu vei mai fi surprinsă când vor apărea facturile. Scrie la începutul fiecărei luni tot ce ai de plătit în luna respectivă: toate facturile de la casă, cea de la telefon, rate la bancă, impozite, benzina sau alte taxe pentru maşină, eventuale consultaţii la doctor sau plăţi pentru şcoala ori grădiniţa copilului. Ia în calcul şi dacă mergi la ziua cuiva sau la vreo nuntă. La sfârşit, trage linie şi dacă suma depăşeşte veniturile tale, vezi ce poţi amâna puţin, dar nu mai mult de luna următoare.

Simplifică-ţi viaţa!

Trăim într-o lume a exceselor. Ni se pare că avem nevoie de foarte multe lucruri ca să trăim. Nu e chiar aşa. Nu te gândi că vom începe cu comparaţiile de pe vremea bunicilor, dar sunt o grămadă de lucruri la care poţi renunţa măcar pentru o perioadă de timp: de la fumat, până la a umple cu vârf coşul în hipermarket sau la shoppingul compulsiv atunci când te simţi supărată. Mai bine ieşi la alergat în parc, e gratis şi, în plus, sănătos.

ADVERTISEMENT

Plăteşte facturile online!

Dacă n-ai timp să ajungi să plăteşti facturile la ghişeu, plăteşte-le online. Vei scăpa de motivul sau mai bine zis pretextul că n-ai avut timp. Şi mai poţi face ceva: în momentul când alegi varianta de plată online, poţi stabili o dată la care banii pentru facturi să fie luaţi automat din cont. E drept că trebuie să nu-i cheltuieşti până atunci.

Alege variante ieftine!

De câte ori ţi-ai cumpărat ceva de la magazinul de la colţul străzii, fără să te gândeşti că în buticurile din cartier preţurile sunt mult mai mari decât într-un hipermarket? De câte ori ţi-a fost lene dimineaţa să-ţi iei pachet şi ai ales să mânânci la prânz în oraş sau să-ţi comanzi mâncare? De câte ori ai luat taxiul, doar pentru că te-ai trezit târziu şi nu ajungeai la job cu transportul în comun. Poţi economisi mulţi bani, dacă te organizezi şi scapi de aceste obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Găseşte venituri suplimentare!

Încearcă să găseşti colaborări sau joburi part-time pe care le poţi face de acasă, seara, după ce te întorci de la serviciu. Chiar dacă nu vei mai avea foarte mult timp pentru tine, gândeşte-te că este doar pentru o perioadă limitată, până plăteşti toate sumele datorate. În plus, un avantaj este că nu vei mai avea aşa mult timp de cheltuit banii fără sens.

Evită să plăteşti taxe suplimentare!

Nu mai amâna plata facturilor atunci când ştii că pentru fiecare zi de întârziere se adaugă sume de penalizări. Chiar dacă pare puţin pe zi, fiecare leu contează atunci când ai o sumedenie de alte datorii de plată. Este valabil şi pentru taxe şi impozite sau rate la bancă.

Profită de reduceri!

Chiar dacă nu-ţi place să aştepţi, ar trebui să iei în calcul varianta de a-ţi cumpăra haine în perioada reducerilor. La fel şi când vine vorba despre obiectele de uz casnic sau despre mâncare – uită-te mereu după oferte şi vei vedea, de la zi la zi, câ îţi rămân mai mulţi bani în buzunar pentru a achita datoriile.

Înconjoară-te de oamenii potriviţi!

Dacă îţi petreci cea mai mare parte a timpului cu oameni care sunt obişnuiţi să cheltuiască în exces, nu vei reuşi să scapi de vechile obicieuri. Nu-ţi propunem să-ţi schimbi prietenii, doar să păstrezi un pic distanţa faţă de cei care nu înţeleg că ai probleme cu banii şi nu mai poţi ţine pasul cu ei. Nu e uşor, dar este necesar dacă vrei să scapi de datorii.

Sursă: www.romaniatv.net

ADVERTISEMENT