Deși sezonul estival este trecut de jumătate, perioada cea mai aglomerată începe abia în luna august, iar Poliția Română a oferit o serie de recomandări turiștilor aflați pe litoral pentru a avea un concediu ferit de neplăcerile provocate de hoți.
Pentru o vacanță fără neplăcerile cauzate de hoții de pe litoral polițiștii le recomandă turiștilor să nu lase bunuri de valoare nesupravegheate pe plajă, să nu lase la vedere, în interiorul mașinii, bunuri de valoare, iar, la plecarea din cameră și pe timpul nopții, asigurați ușa de acces și ferestrele camerei de hotel.
Pentru turiștii cu copii, agenții de poliție le recomandă să își supravegheze în permanență copilul, pe plajă sau în zonele aglomerate, dar și să se asigure că cel mic știe numele și numărul de telefon al părinților.
Polițiștii au organizat mai multe acțiuni de informare, în acest weekend o echipă a Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității a fost sâmbătă alături turiștii aflați în Saturn pentru a le da sfaturi și recomandări pentru o vacanță în siguranță pe litoral.
Oamenii legii le-au explicat turiștilor diverse modalități prin care hoții pot profita de neatenția lor.
În contextul în care un număr mare al furturilor produse pe litoralul românesc au loc în camerele de hotel ale turiștilor, la finalul lunii iunie polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și specialiști din cadrul ANITP Constanța au organizat mai multe acțiuni de instruire a hotelierilor cu privire la modul în care funcționează unele dintre cele mai comune moduri de acțiune a infractorilor.
„În cadrul acestor activități au fost vizați atât administratorii unităților de cazare din stațiunile Neptun și Olimp, cât și angajații acestora. Polițiștii le-au explicat diverse moduri de acțiune preferate de infractori, cât și modul in care acestea pot fi prevenite”, a anunțat IPJ Constanța.
Polițiștii constănțeni le-au reamintit și turiștilor că printre cele mai eficiente metode de prevenire este să aibă mereu ușa camerei încuiată, iar ferestrele să fie închise mai ales atunci când nu se află în cameră.
În această vară autoritățile au atras atenția asupra unei metode prin care turiștii aflați pe litoral rămâneau fără telefoane sau portofele, chiar la terasele și restaurantele din stațiuni. Numită „metoda ziarul”, hoții o aplicau atunci când turiștii se aflau la o terasă și își lăsau pe masă telefonul sau portofelul. Atunci, un fals vânzător ambulant care oferă spre vânzare diferite obiecte sau o persoană care cere o anumită informație intervenea pentru a distrage atenția. În timpul discuției, hoțul pune un ziar peste telefonul sau portofelul victimei și pleacă cu el, la finalul discuției.