Life

Cum să uzi plantele de apartament pe timpul iernii. La ce temperatură e bine să le ții

Plantele de apartament trebuie să aibă parte de un tratament special în sezonul rece.
01.11.2021 | 15:07
Cum sa uzi plantele de apartament pe timpul iernii La ce temperatura e bine sa le tii
ADVERTISEMENT

În sezonul rece plantele de apartament trebuie îngrijite cu mare atenție. Acestea nu mai au foarte multă lumină și în plus suferă din lipsă de umiditate din cauza sistemelor de încălzire.

Cel mai bine este să pregătiți plantele treptat pentru sezonul rece.

Acestea nu trebuie forțate să înflorească în afara sezonului lor normal, pentru că există riscul ca în următorul an să nu mai înflorească. La fel se întâmplă și cu cele decorative.

ADVERTISEMENT

Cum să uzi plantele de apartament pe timpul iernii. La ce temperatură e bine să le ții

Primul pas pentru pregătirea plantelor de apartament pentru sezonul rece este stropirea acestora cu substanțe împotriva dăunătorilor sau a infecțiilor fungicide. Este foarte important ca soluția să ajungă și pe partea inferioară a frunzelor, pentru că de cele mai multe ori acolo sunt dăunătorii.

În cazul în care plantele au fost atacate de insecte, acestea trebuie spălate cu o soluție de apă cu săpun. Mai întâi curățați toate frunzele uscate sau afectate. Apoi din  5 grame de săpun și 1 litru de apă se face soluția. Cu aceasta spălați frunzele de trei ori din cinci în cinci zile. În cazul în care nu rezolvați problema atunci puteți să folosiți alte substanțe chimice.

ADVERTISEMENT

Foarte important este să opriți fertilizarea. Plantele se udă mai puțin și este bine să fie pune într-o încăpere în care nu este căldură. Ghivecele nu trebuie înghesuite, pentru ca aerul să circule între ele.

Unele plante precum Amorphophallus, Gloxinia sau Begonia nu vor mai fi udate după ce frunzele se usucă. În acel moment, se scot tuberculii din pământ, sunt uscați și curățați. Se îndepărtează orice urmă de mucegai. În locurile afectate se pune cărbune zdrobit.

ADVERTISEMENT

Aceștia se vor pune în pungi de hârtie și se vor păstra la rece. Primăvara se pot planta.

În cazul în care nu puteți să depozitați plantele într-un loc adecvat atunci umeziți aerul cât puteți și luminați mai mult camera în care se află ghivecele.

Cu ce fel de apă se udă plantele

În sezonul rece, plantele au nevoie de unele condiții speciale pentru a-și continua vegetația. Trebuie să le asigurați lumină artificială câteva ore pe zi dimineața și seara. Pământul trebuie să fie mereu umed. Temperatura apei cu care se udă plantele este foarte importantă. Este indicat ca aceasta să fie aceeași cu cea a aerului din cameră.

ADVERTISEMENT

Este posibil să mai întâmpinați o problemă. Frunzele se pot muia și substratul are un miros neplăcut. Atunci înseamnă că ați udat planta prea mult. Pentru a asigura umiditatea în cameră puteți să puneți vase cu apă în apropierea ghivecelor.  Alte plante sunt mai pretențioase și atunci au nevoie de pulverizare zilnică.

Unele plante au nevoie de mai multă apă în această perioadă. De regulă acestea sunt cele care trăiesc pe malurile râurilor și lacurilor. În aceste cazuri solul trebuie menținut umed mereu. Nu este bine ca apa să rămână în tăvița florilor pentru că rădăcinile vor putrezi.

De regulă cele mai multe pante de interior au nevoie de umiditate moderată ( aspidistra, syngonium, palmier, ficus, filodendron, chlorophytum, citrice, etc). Acestea se udă când pământul s-a uscat la o adâncime de 2-3 cm.

Altele ( cactus, aloe, agave, arborele de jad, sansevieriya, euphorbia, haworthia) se udă doar când tot pământul este uscat.

Cum se udă plantele

Există mai multe metode pentru a uda plantele iarna. Acestea pot să fie puse sub duș. Apoi, se va îndepărta excesul de apă. Atenție! Plantele nu se udă cu apă rece. Aceasta trebuie să fie la temperatura camerei.

Când vine vorba despre temperatura din cameră cerințele plantelor sunt diferite. Există patru categorii de plante. Cele care adoră căldura, cela care iubesc temperaturile moderate, cele care nu sunt deranjate de temperaturi scăzute și cele care se adaptează la orice temperatură.

În cazul în care doriți să transportați o plantă de interior pe timpul iernii trebuie să-i asigurați condițiile optime. Plantele se transportă în cutii de carton în care se pun sticle cu apă fierbinte. Arborii se învelesc într-o folie de plastic sau  o țesătură.

ADVERTISEMENT