News

Cum să vă feriți de înșelătoria momentului. Escrocii va pot lăsa fără bani în pragul Sărbătorilor Pascale

O nouă înșelătorie face ravagii în pragul Sărbătorilor Pascale. Escrocii profită de oamenii care vor să facă fapte bune în această perioadă, astfel că îi lasă fără bani
13.04.2025 | 17:11
Cum sa va feriti de inselatoria momentului Escrocii va pot lasa fara bani in pragul Sarbatorilor Pascale
Noua escrocherie care face ravagii în Europa, mai ales în perioada sărbătorilor. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

O nouă înșelătorie circulă în toată Europa în această perioadă. Infractorii se dau drept turiști care și-au pierdut actele și banii, astfel că solicită ajutor de la trecători. Chiar și cei mai vigilenți pot cădea în această capcană.

Escrocheria care face ravagii în Europa

Această escrocherie, cunoscută și sub numele de „Înșelătoria călătorilor blocați” se desfășoară, de obicei, în locuri publice aglomerate, precum străzi, gări sau centrele orașelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, infractorii se dau drept turiști care și-au pierdut actele, cardurile și banii și cer ajutor financiar pentru a se reîntoarce acasă. Victimele se las convinse și le oferă bani.

Imediat, hoții promit să returneze suma prin intermediul unui transfer bancar, folosind o aplicație falsă pe smartphone-ul lor. Deși transferul poate părea credibil, acesta este fie fals, fie anulat rapid, lăsând victimele fără bani și fără posibilitatea de a recupera suma pierdută.

ADVERTISEMENT

„Manipularea emoțională a victimelor este deosebit de perfidă”, avertizează Centrul de Consiliere pentru Consumatori din Renania-Palatinat, care, împreună cu Oficiul de Poliție Criminală de Stat, avertizează împotriva înșelătoriei, conform stiripersurse.ro.

În acest context, polițiștii fac recomandări clare cu privire la modul în care oamenii se pot feri de astfel de probleme. Este important să rămâneți întotdeauna sceptici atunci când străinii cer bani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie să le puneți mai multe întrebări cu privire la problema pe care ei o prezintă, pentru a vă asigura că situația de urgență este reală. Mai mult, este important să nu vă lăsați supus unei presiuni emoționale, conform sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, verificați întotdeauna transferurile înainte de a da numerar și, dacă aveți îndoieli, informați poliția cu privire la ceea ce vi s-a întâmplat.

Momentan, cele mai multe cazuri raportate au venit din Germania. Totuși, experții spun că escrocii activează în toată Europa. Așadar, oricine poate apela numărul unic de urgență dacă a căzut în plasa infractorilor.