ADVERTISEMENT
News

Cum să vopsești ouăle natural de Paște! Adio, chimicale!

Autor: Georgiana Dicu | 28.04.2021 | 07:10
Cum să vopsești ouăle natural de Paște! Adio, chimicale!
Cum să vopsești ouăle natural de Paște. Sursă foto: Colaj Fanatik Pixabay

Una dintre tradițiile din săptămâna premergătoare Sărbătorii Învierii Domnului este vopsirea ouălor, tradițional în culoarea roșie. Astăzi îți explicăm cum să vopsești ouăle natural. Ouăle roșii au rolul de a ține răul la distanță, iar culoarea roșie semnifică sângele Lui Hristos. În conformitate cu tradiția creștină, ouăle sunt roșii deoarece simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos și miracolul Învierii.

ADVERTISEMENT

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

FANATIK îți spune cum poți vopsi ouăle pentru Paști cu ingrediente naturale, fără a folosi vopselurile din comerț. Află în cele ce urmează cum obții ouă roșii fără chimicale, dar și ouă vopsite în alte culori.

Cum să vopsești ouăle natural de Paște! Adio, chimicale!

Roșu

Ceapa roșie este cel mai bun ajutor pentru a obține ouă roșii. Ai nevoie de jumătate de kilogram de ceapă roșie, 350 ml de apă și 3 linguri de oțet. Fierbe ceapa în apă, iar după ce apa a mai scăzut și s-a colorat puternic, adaugă oțetul și ouăle degresate, apoi lasă-le să fiarbă 5-8 minute.

ADVERTISEMENT

Poți obține ouă de un roșu deschis și cu suc de sfeclă roșie. Pregătește un suc de sfeclă în care scufundă ouăle fierte în prealabil.  Este posibil ca sucul de sfeclă să penetreze coaja și să coloreze și albușul, dar nu trebuie să îți faci griji pentru că ai folosit doar ingrediente naturale.

Portocaliu

Pentru ouă portocaliu-roșiatice, înlocuiește foile de ceapă roșie cu cele de ceapa galbena și urmează exact aceleași instrucțiuni. Dacă vrei o culoare mai intensă, lasă apa să scadă mai mult.

Galben

Pentru o nuanță naturală de galben, tot ce trebuie să faci este să pregătești un amestec de 120 ml apa fierbinte, 2 linguri de oțet și 3 linguri de turmeric (sau curcuma). Lasă ouăle deja fierte în amestec timp de 30-60 de minute, sau daca e necesar, prelungește timpul până obții nuanța dorită.

ADVERTISEMENT

Albastru

Albastrul poate fi obținut folosind varza rosie. Combină 350 ml de apă cu 3 linguri de oțet și o jumătate de varză, tăiată bucățele. Fierbe compoziția până când apa se colorează foarte intens, adaugă ouăle deja fierte, stinge focul și lasă-le pentru 60-80 de minute sau până când obții culoarea dorită.

O altă metodă pentru ouă albastre, se fierbe o jumătate de varză roșie cu 4 căni de apă, timp de 30 de minute. Apoi se pun și ouăle la fiert în apa colorată, se iau de pe foc după aproximativ 10 minute, dar se lasă în oală peste noapte.

ADVERTISEMENT

Violet

Combina 350 ml de apă clocotită cu 3 linguri de oțet și 50-80 g afine. Lasă amestecul să infuzeze și pune ouăle deja fierte în vopseaua naturală, de unde le scoți după 30-60 de minute sau după ce ai ajuns la culoarea dorită.

Pentru un violet închis poți folosi un vin roșu care nu este prea bun sau care s-a oțetit. Tot ce trebuie să faci este să fierbi ouăle în vin și să le lași în oală, la răcit, peste noapte.

ADVERTISEMENT

Verde

După ce ai vopsit ouăle galbene cu turmeric și pe cele violet cu afine, combină cele două amestecuri și obții vopseaua naturală cu care colorezi ouăle verzi! Va trebui să reîncălzești amestecul nou obținut, apoi sa adaugi ouăle deja fierte în vopsea. Verdele va fi unul crud, primăvăratic.

Poți încerca să colorezi ouăle în verde și cu spanac sau iarbă. Se fierbe spanacul pentru prepararea unei mâncări de spanac, dar nu se aruncă apa. În ea se fierb ouăle. Poți încerca să faci și o fiertură concentrată de iarbă în care să fierbi ouăle pentru un verde crud.

Și dacă vrei ca oricare dintre culorile de mai sus să se prindă mai bine de ouă, pune-le înainte de fierbere în apă cu oțet, unde le lași în jur de 20 de minute. După ce le-ai vopsit, se recomandă să le dai cu un pic de grăsime, pentru a proteja culoarea.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!