Fotbal intern

Cum salvează primăriile fotbalul: Rapid, buget de maxim 16 milioane!

Rapidul tocmai a fost preluat de Primăria Sectorului 1, iar acest lucru deschide pentru giuleşteni nu doar porţile renaşterii, dar şi cele ale unei măriri nebănuite! Asta pentru că Ordonanţa...
26.07.2017 | 12:30
Cum salveaza primariile fotbalul Rapid buget de maxim 16 milioane

Rapidul tocmai a fost preluat de Primăria Sectorului 1, iar acest lucru deschide pentru giuleşteni nu doar porţile renaşterii, dar şi cele ale unei măriri nebănuite! Asta pentru că Ordonanţa 38 i-ar putea face una dintre cele mai bogate echipe din România! FANATIK.RO vă prezintă o radiografie a felului în care Primăriile susţin echipele din fotbalul românesc.

O situaţie mai mult decât interesantă şi dătătoare de speranţe pentru milioanele de fani „vişinii” se creionează pentru Rapid. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a emis pe 3 iulie un ordin de instituire a unei comisii care avea misiunea de a aduce la masa tratativelor toate părţile cu un cuvânt de spus în „dosarul” Rapid, urmând ca în cel mai scurt timp să se înainteze către Consiliul Local o soluţie pentru preluarea acestui club.Comisia a negociat preluarea mărcii, culorilor şi palmaresului cu nou promovata în Liga a IV-a AFC Rapid şi lichidatorul juridic al SC FC Rapid SA, aflată în faliment. Acum, e oficial, că Rapid a fost preluat de autorităţi, aşa cum FANATIK.RO a anunţat, deci se pare că Ordonanţa de Urgenţă numărul 38 îi va şi îmbogăţi pe giuleşteni. Mai jos puteţi vedea şi câţi bani pot primi giuleştenii şi cum e situaţia la alte formaţii susţinute de autorităţile locale.

75 de milioane de lei (16,35 de milioane de euro) reprezintă 5% din bugetul Sectorului 1 pe 2017, (1,5 miliarde de lei / 327 de milioane de euro), sumă cu care Rapid, dorit de primarul Dan Tudorache, ar putea redeveni nu numai ce a fost, ci mult mai mult!

Guvernul a dat o gură, de fapt o întreagă butelie, de oxigen echipelor finanţate de oficialităţile locale, care pot, acum, legal, să bage o groază de bani în orice ramură sportivă. Tehnic, poartă numele de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 38 din 18 mai 2017 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, dar aproape sigur numele unui act legislativ nu spune prea multe microbiştilor români. Pe înţelesul tuturor, este vorba despre un act care ar putea schimba radical faţa fotbalului românesc, cluburile putând fi finanţate legal de la bugetele comunităţilor locale. Mai precis, autorităţile locale pot aloca spre structurile sportive până la 5 procente din bugetul anual, ceea ce oferă o importantă gură de oxigen sportului românesc, în general, şi fotbalului, în special. Pe scurt, OUG 38 dă 5% din bugetul administraţiei locale pentru sport.

 

„Articolul 18/1 se modifică şi va avea următorul cuprins: (…)

(3) Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii sportive conform alin. (1) şi alin. (2) în limita a maxim 5% din bugetul aprobat”, spune Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, publicată în forma ei finală, în Monitorul Oficial, pe data de 29 mai 2017.

AVANTAJE LEGALE

Să vină banii, să vină banii… de la Primării!

Din momentul publicării în formă finală a Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 (29 mai 2017), cluburi precum FC Voluntari, Concordia Chiajna, Pandurii Târgu Jiu, ACS Poli Timişoara, ASA Târgu Mureş, FC Botoşani, CSM Poli Iaşi sau Gaz Metan Mediaş pot primi finanţare direct de la adminstraţia locală fără să se mai sperie de umbra ameninţătoare a DNA-ului. Iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Totalul banilor care ar putea intra în fotbalul românesc graţie acestei OUG nr. 38/2017 ar fi de nu mai puţin de 100 de milioane de euro, o sumă impresionantă care chiar ar putea redresa situaţia din ce în ce mai grea a cluburilor din ţară.

Paradoxal, aceste alocări ar putea încălca normele concurenţiale, în fotbal existând şi echipe care rezistă exclusiv din bani privaţi precum FCSB, Viitorul Constanţa, Dinamo, Astra Giurgiu, CFR Cluj sau CS U Craiova. Este vorba chiar de formaţiile care au jucat în play-off în sezonul precedent, fiind clar că vom asista la o ofensivă a echipelor din play-out, finanţate aproape toate de primării, asupra locurilor fruntaşe.

DEZAVANTAJE LEGALE

Echipele private pot pierde cursa cu „bugetarele”

FCSB are un buget anual în jurul a 15 milioane de euro (inclusiv bugetul de transferuri), celelalte grupări din frunte cheltuie anual 5-6 milioane de euro, doar bani privaţi.

În condiţiile în care bugetul oraşului Timişoara este de 216 milioane de euro, cu noua lege echipa Timişoarei, ACS Poli, ar putea primi chiar 10 milioane. La Iaşi, la un buget orăşenesc de 170 de milioane de euro, ar putea fi îndreptate către fotbal circa 8,5 milioane. Iar renăscuta Universitatea Cluj-Napoca s-ar putea bucura de 15 milioane de euro, din bugetul de 300 de milioane al oraşului ardelean.

Sigur, mai există şi alte ramuri sportive în oraşele menţionate, dar oricum sumele respective ar putea fi peste nivelul celor scoase din buzunarul propriu de noii acţionari de la CFR Cluj (buget de 8 milioane de euro pentru sezonul 2017-2018), Gică Hagi (6 milioane de euro), de Ionuţ Negoiţă (5,5 milioane de euro) sau Ioan Niculae (5 milioane de euro).

Chiar şi echipele mici ar renaşte, Concordia Chiajna poate primi de la Primărie circa 600.000 de euro anual (5% dintr-un buget de 12 milioane euro), FC Voluntari s-ar putea bucura de o finanţare de un milion de euro, iar FC Botoşani ar putea „creşte” cu două milioane de euro.

Aşadar, sume importante de bani ar putea ajunge în circuitul fotbalului, fără să luăm în calcul varianta în care CSM Bucureşti şi-ar face şi echipă de fotbal, Primăria Capitalei putând aloca sportului nu mai puţin de 55 de milioane de euro anual!

Sigur, acest „maxim 5%” ar putea însemna şi 0%, şi 1,2%, şi 3,8%, orice procent până la limita maximă, totul stând la latitudinea primarilor şi a consilierilor locali dacă au disponibilitatea de a sprijini fotbalul, dar oricum această OUG 38/2017 va avea efecte pozitive asupra fenomenului sportiv în toată ţara.

CSM POLITEHNICA IAŞI

„Depindem de rectificarea bugetară de pe 31 iulie”

Fotbalul ieşean a fost mereu invidiat pentru sprijinul constant pe care l-a primit de la Primărie, chiar dacă în ultimul timp au mai apărut şi unele sincope în finanţarea echipei. Deşi e considerată un pas înainte de către preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, organism prin intermediul căruia se fac finanţările către echipele din oraş, OUG nr. 38/2017 nu va aduce schimbări notabile în cuantumul alocat fotbalului. În teorie, ar putea ajunge la gruparea din Copou 38,05 milioane de lei (8,31 milioane de euro), dacă s-ar merge pe plafonul maxim de 5%, dar în practică CSM Poli va beneficia tot de 1,2% ca şi până acum, adică 9,13 milioane de lei (1,99 milioane de euro)

„Totul depinde de rectificarea bugetară de pe 31 iulie, când consilierii locali ar putea aproba creşterea procentului din buget alocat fotbalului. Deocamdată, CSM Poli mizează pe 9 milioane de lei de la Primărie în acest an, din care 4,5 milioane de lei au şi fost alocaţi deja. Sigur, la un buget al Iaşului de 761 de milioane de lei, 5% ar fi un imens balon de oxigen pentru toate structurile sportive, dar depinde de ce hotărăsc primarul şi consilierii locali. Din câte am înţeles, se intenţionează transformarea pe viitor a clubului în societate pe acţiuni, moment în care Primăria nu va mai putea susţine fotbalul, însă până atunci ne bucurăm de deschiderea către fenomen a primarului Mihai Chirica”, a declarat Lucian Popescu.

ACS POLI TIMIŞOARA

„Stăm pe cai mari, dar deocamdată n-am văzut caii”

Situat pe poziţia secundă într-un clasament al bugetelor oraşelor din ţară, Timişoara ar putea deveni un adevărat „El Dorado” al fotbalului românesc odată cu aplicarea noii forme a Legii Sportului. Mai mult, primarul Nicolae Robu e un împătimit al fenomenului şi deja microbiştii vorbesc de sume apropiate de 10 milioane de euro ca buget pentru ACS Poli. Deocamdată, însă, acestea sunt doar pe hârtie, managerul sportiv Adrian Neaga aşteptând cu sufletul la gură banii de la Primărie.

„În continuare îi aşteptăm pe juriştii Primăriei să găsească modalitatea prin care banii să ajungă la club. Se vorbeşte de sume ameţitoare, dar până acum echipa a trăit doar graţie eforturilor sponsorilor. Sigur, ne bucurăm de tot sprijinul domnului primar, care ne-a susţinut întotdeauna şi este bine intenţionat, dar deocamdată banii sunt doar pe hârtie. Altfel spus, stăm pe cai mari, dar pentru moment nu am văzut caii”, a declarat Rică Neaga pentru FANATIK.RO

CS U CRAIOVA

„Trebuie să existe o echitate în întrecerile sportive”

OUG nr. 38/2017 îi face fericiţi pe unii, dar îi nemulţumeşte pe alţii. Este şi cazul Craiovei, care consideră că nu e echitabil ca banii privaţi investiţi în fotbal să fie concuraţi de finanţări solide de la Primării.

„Noi suntem societate pe acţiuni şi, din cauza formei de organizare, modificarea Legii Sportului nu ne poate ajuta cu nimic. Însă, cred că nu e corect ca unele echipe să poată fi finanţate cu sume impresionante de la buget şi altele nu. Trebuie să existe o echitate în întrecerile sportive”, a declarat pentru FANATIK managerul general al CS U Craiova, Marcel Popescu.

CONCORDIA CHIAJNA

„Pe noi ne bucură mai mult modificarea impozitelor”

Un club care a stat mereu bine din punct de vedere financiar este Concordia Chiajna şi asta datorită implicării, uneori cam exagerate spun unii, a primarului Mircea Minea. Acesta a ajuns chiar să aibă probleme cu legea din cauza banilor daţi la fotbal, dar ambiţiile omului politic de a aduce un trofeu la Chiajna trebuiau susţinute pe măsură.

În cazul Concordiei, putem întâlni chiar un paradox, în sensul ca acel plafon maximum 5% să fie depăşit deja cu mult… Lucru confirmat, indirect, şi de preşedintele Cristi Tănase, care a recunoscut că o altă modificare legislativă îi face mai mult bine grupării ilfovene.

„Pe noi ne încântă mai mult modificarea impozitelor, pentru că acum putem plăti fotbaliştii din activităţi independente”, a afirmat Cristi Tănase pentru FANATIK, referindu-se la Ordinul emis de Ministerul Tineretului şi Sportului din 19 iunie 2017 privind aprobarea modelului cadru al contractului de activitate sportivă.

„Sigur, e un lucru benefic şi modificarea Legii Sportului, sunt bani mai mulţi care vor veni la sport. Noi oricum aveam un buget consistent, aşa că nu pot spune, în cifre, care ar fi avantajul aplicării acesteia”, a mai menţionat şeful grupării din Chiajna.

FC BOTOŞANI

„Noi nu vrem bani de la Primărie, vrem doar un stadion nou”

Un caz particular în peisajul fotbalului românesc în privinţa aplicării noii forme a Legii Sportului este Botoşaniul, unde finanţatorul Valeriu Iftime pur şi simplu nu vrea bani de la Primărie! Acesta consideră că ar fi chiar imoral ca fotbaliştii să fie plătiţi din banii comunităţii…

„Pe noi nu ne ajută cu nimic această lege şi nici nu vrem. Eu am convenit deja că, dacă vor exista mai mulţi bani cu care Primăria să sprijine sportul, aceştia să se ducă la alte sporturi, care sunt moarte în oraş. Chiar dacă a devenit legal, cred că e imoral ca fotbaliştii să fie plătiţi din banii comunităţii. Noi primim anual doar 100.000 de euro de la Primărie pentru deplasări, medicamentaţie sau prime, într-un anumit cuantum, iar prin societatea mea cred că am ajutat echipa din 2006 şi până acum cu peste 8 milioane de euro. Singurul lucru pe care îl vreau de la Primărie este să ne ajute cu un stadion nou, care să fie ca o emblemă a oraşului”, a comentat Valeriu Iftime pentru FANATIK.

Ce înseamnă 5% din bugetul local

Oraş        Buget 2017           5%

Bucureşti               1.100      55

Timişoara              307         15,35

Cluj        300         15

Oradea   225         11,2

Iaşi         166         8,3

Arad       156         7,8

Braşov   150         7,5

Constanţa             144         7,2

Craiova 135         6,75

Galaţi     117         5,85

Ploieşti   114         5,7

Piteşti     110         5,5

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro

„Se vorbeşte de sume ameţitoare, dar până acum echipa a trăit doar graţie eforturilor sponsorilor. Sigur, ne bucurăm de tot sprijinul domnului primar, care ne-a susţinut întotdeauna şi este bine intenţionat, dar deocamdată banii sunt doar pe hârtie. Altfel spus, stăm pe cai mari, dar pentru moment nu am văzut caii”

Adrian Neaga, manager sportiv ACS Poli Timişoara

„Pe noi nu ne ajută cu nimic această lege şi nici nu vrem. Eu am convenit deja că, dacă vor exista mai mulţi bani cu care Primăria să sprijine sportul, aceştia să se ducă la alte sporturi, care sunt moarte în oraş. Chiar dacă a devenit legal, cred că e imoral ca fotbaliştii să fie plătiţi din banii comunităţii”

Valeriu Iftime, finanţator FC Botoşani

„Noi suntem societate pe acţiuni şi, din cauza formei de organizare, modificarea Legii Sportului nu ne poate ajuta cu nimic. Însă, cred că nu e corect ca unele echipe să poată fi finanţate cu sume impresionante de la buget şi altele nu. Trebuie să existe o echitate în întrecerile sportive”

Marcel Popescu, manager CS U Craiova

9,13 milioane de lei (1,99 milioane de euro) primeşte acum CSM Poli Iaşi de la primăria municipiului, adică 1,2% din bugetul pe 2017

100.000 de euro primeşte FC Botoşani în fiecare an de la primărie şi nu vrea mai mult!