News

Cum sărbătoresc evreii Paştele. Tradiţiile stricte pe care le respectă

19.04.2020 | 16:00
Cum sarbatoresc evreii Pastele Traditiile stricte pe care le respecta
Cum sărbătoresc evreii Paştele? Tradiţiile stricte pe care le respectă. SURSA: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Paștele evreiesc este una dintre cele mai importante sărbători evreiești. Ei comemorează eliberarea israeliților de sub stăpânirea egipteană. Această sărbătoare începe în fiecare an la o dată exactă, pe data de 15 Nisan, după calendarul evreiesc.

Cum sărbătoresc evreii Paştele

Are loc în fiecare primăvară din emisfera nordică și ține între șapte și opt zile. Sărbătoarea este marcată prin mese tradiționale, jocuri ale copiilor, dar și îndeplinirea unor reguli și tradiții evreiești stricte. Toată lumea participă la evenimentele specifice.

ADVERTISEMENT

Biblia spune că asupra egiptenilor s-au abătut cele 10 molime, iar când faraonul a văzut că cea mai îngrozitoare dintre ele i-a luat întâiul născut, a cedat și le-a poruncit israeliților să plece din regatul său. Moise, care prima sfaturile și povețele Domnului, a fost încredințat cu salvarea israeliților prin dezvăluirea protejării acestora de spiritul Domnului care a venit și a luat întâiul născut al fiecărui egiptean.

Israeliții au fost sfătuiți să taie un miel tânăr și să îi consume carnea, ungând tocul ușilor cu sângele acestuia pentru ca, atunci când spiritul Domnului va veni să ia sufletele copiilor, cei ai israeliților să fie în siguranță. Când faraonul a aflat de moartea primului său fiu, acesta a fost atât de îndurerat încât i-a lăsat pe israeliți să plece.

ADVERTISEMENT

În Israel, Paștele evreiesc este sărbătorit cu mare fast, prima și ultima zi de sărbătoare fiind considerate zile libere din punct de vedere legal. În aceste condiții, israeliții nu merg la serviciu și participă la slujbe speciale unde săvârșesc rugăciuni, mai apoi participând și la mese tradiționale.

Tradiţiile stricte pe care le respectă evreii

Paște evreiesc. Sursa. hepta.ro
Cum sărbătoresc evreii Paştele? Tradiţiile stricte pe care le respectă. SURSA: hepta.ro

Evreii reformați obișnuiesc să sărbătorească timp de șapte zile, iar cei din diaspora țin cele opt zile de sărbătoare. Cea de-a opta zi de sărbătoare este una introdusă pentru a permite evreilor din timpurile îndepărtate să ajungă în Templul din Ierusalim și să se roage.

ADVERTISEMENT

Paștele evreiesc se sărbătorește în prezent fără mersul la Templul din Ierusalim. Masa tradițională Seder și rugăciunile speciale sunt rostite în seara zile de 14 Nisan, iar mâncarea simbolică a Sederului este ciolanul afumat.

Drojdia evreiască este făcută dintr-unul din cele cinci tipuri de cereale și poartă numele de chametz. Aceasta este interzisă în timpul Paștelui în mai toate tradițiile evreiești , consumul, existența sau facerea chametzului fiind interyisă în zilele Paștelui.

ADVERTISEMENT

Clătitele și cornurile sau colacii sunt permiși în timpul sărbătorii pascale, așa cum și matzo este consumat. Doar produsele de panificație în care se folosește drojdia nu sunt consumate la Paștele evreiesc.

La Paștele evreiesc se folosesc tacâmuri noi, care nu au atins produse făcute cu drojdie sau tacâmurile și ustensilele obișnuite se fierb în apă. Nu se acceptă nici măcar o urmă a chametzului sau drojdiei pe ustensilele și tacâmurile folosite în timpul Paștelui.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion...
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion ar putea costa sub 100 de euro
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor...
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
România se scufundă economic. Fiecare cetățean are o datorie înfricoșătoare
România se scufundă economic. Fiecare cetățean are o datorie înfricoșătoare
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au...
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au fost demolate