News

Cum sărbătoresc ucrainenii Paştele în vreme de război: “Trebuie să credem în victorie la fel cum credem în Iisus”

Au îndurat lupte intense, lovituri aeriene brutale și pierderi inimaginabile, dar în acest weekend mulți ucraineni vor încerca să sărbătorească una dintre cele mai importante sărbători ale anului: Paștele Ortodox
24.04.2022 | 15:02
Cum sarbatoresc ucrainenii Pastele in vreme de razboi Trebuie sa credem in victorie la fel cum credem in Iisus
Ucrainenii sărbătorest Paștele sub amenințarea bombardamentelor rusești. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Ceea ce este în mod tradițional un timp de reflecție și renaștere, duminica aceasta va marca și exact două luni de când țara a fost împinsă într-un război devastator după ce forțele ruse au invadat pe 24 februarie.

Cum sărbătoresc ucrainenii Paștele în vreme de război

În discursul său de noapte de sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre semnificația zilei de azi. „Astăzi a fost Sâmbăta Mare pentru creștinii de rit răsăritean. Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi”, a spus el.

ADVERTISEMENT

„În ziua în care moartea triumfă și se presupune că Dumnezeu va fi plecat. Dar va fi o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună. Și răul va fi pedepsit”, a adăugat Zelenski.

Pe măsură ce luptele se intensifică în sudul și estul țării, mulți ucraineni își găsesc sprijinul în credință, iar ceea ce este și mai surprinzător, vedem că mulți dintre cei plecați din țară la începutul războiului aleg să se întoarcă acasă pentru a fi printre cei dragi pentru comemorarea Paștelui.

ADVERTISEMENT

“Nu am fost niciodată atât de fericită în viața mea. Când, în sfârșit, mi-am revăzut soțul, în prima mea noapte aici, încă simțeam că acesta era un vis”, a declarat Anna-Mariia Nykyforchyn, în vârstă de 25 de ani, pentru CNN, după ce s-a reîntors în Lviv, oraș din vestul Ucrainei în mare măsură ferit de bombardamentele rusești.

Însarcinată în nouă luni, când a izbucnit războiul, Anna-Mariia Nykyforchyn a fost unul dintre cei peste cinci milioane de ucraineni care au făcut ales să plece din țară. Acum două zile s-a întors însoțită de bebelușul ei, Marharyta.

ADVERTISEMENT

„Pentru mine, a fost extrem de important să mă întorc acasă înainte de Paște. Mi-am dorit foarte mult să fim împreună. Este o rază de speranță că totul va fi bine”, a mai declarat Anna-Mariia pentru cei de la CNN.

Viața de refugiat, mai dură decât acasă

Acum, în apartamentul ei din centrul orașului Lviv, și alături de soțul ei, Nazar, în vârstă de 27 de ani, Anna-Mariia a povestit cât de grea este viața de refugiat.

ADVERTISEMENT

“Am avut o experiență foarte grea de a rămâne în Polonia atât fizic, din cauza copilului, cât și psihic. A fost mai mult decât dificil, insuportabil”, a spus ea.

„A fost o perioadă de incertitudine: m-am mutat la oameni străini, la o casă de străini, la un oraș în care nu am mai fost niciodată, într-o țară cu o limbă pe care nu o vorbesc fluent. Am înțeles că va trebui să nasc în o clinică în care nimeni nu mă cunoaște. Nu știam cum va fi. Dar principalul gând care m-a ținut pe linia de plutire a fost că bebelușul meu trebuie să se nască în condiții de siguranță”, a mai povestit Anna-Mariia.

„Nu este doar o femeie, este un erou… dacă aș fi fost în pielea ei, nu aș fi putut… m-aș fi stricat. Și ea nu s-a stricat”, a subliniat și soțul ei.

În timp ce acesta este încântat să se reîntâlnească cu soția și fiica sa, această tânără familie este unele dintre cele mai norocoase. Nu toți vor avea aceeași șansă de a se reuni cu cei dragi.

Autoritățile de la Kiev a anunțat noi restricții pentru weekend, pe fondul avertismentelor cu privire la noi bombardamente din partea rușilor în timpul sărbătorilor de Paște. Și la începutul acestei săptămâni, oficialii din regiunile Luhansk și Sumî i-au îndemnat pe rezidenți să participe la slujbele virtuale, invocând posibile „provocari” rusești, menționând în același timp că multe biserici au fost distruse în invazie.

În ciuda îngrijorărilor, locuitorii din Lviv au coborât sâmbătă la bisericile din oraș pentru binecuvântări de protecție și rugăciune. La Biserica Mijlocirea Maicii Domnului, credincioșii au ignorat apelurile de a rămâne acasă și au stat în schimb la coadă cu coșuri împodobite cu alimente gata să fie binecuvântate cu Apă Sfintă de către preoții parohi.

„Oamenii cred adesea că sărbătorile ar trebui să fie vesele, să aducă ușurare și să le facă mai ușoare – și când se simt bine, nu se îndreaptă către adevărata credință… Acum trecem prin momente grele, oamenii încep să se apropie de Dumnezeu, sunt mai mulți oameni aici decât înainte și asta e bine pentru noi”, a spus Volodimir, în vârstă de 53 de ani, în timp ce stă la coadă alături de familia sa pentru ca preotul să sfințească mâncărurile cu care a venit la biserică, o pască, cârnați, șuncă și brânză și ouă decorative.

“Astăzi dimineața a fost o alarmă antiaeriană, dar acum slavă Domnului că este mai liniștit și am putut veni. Este foarte important pentru noi. Este biserica pe care o vizităm des”, a adaugat el.

În apropiere, Andrii, în vârstă de 35 de ani, voluntar la biserică, încarcă cu grijă cutii de colectare cu alimente de Paște pentru trupele ucrainene.

“Încercăm să păstrăm o stare de sărbătoare și să sperăm pentru dreptate și pace. În această sărbătoare, Paștele dă și mai multă speranță. Trebuie să credem în biruință la fel cum credem în Iisus Hristos”, spune el. Făcând semn către containerele care se umplu rapid, el adaugă: „Vor fi trimiși la unitățile militare care ne protejează pământul. (Băieții) ar trebui să aibă ocazia să mănânce niște pască și cârnați”.

Alături, Marianna, o tânără în vârstă de 35 de ani a venit și ea la biserică pentru a-și sfinți alimentele și spune că nu putea sta în casă într-o asemenea zi.

“Este înfricoșător și e anxietate în sufletul meu. La Odesa azi a avut loc bombardamente cu rachete… Dar credem în Dumnezeu și sperăm că totul se va sfârși cu victoria. Am primit o notificare de la oficialii orașului ca oamenii să stea acasă, dar nu putem. Cum să nu binecuvântăm pâinea de Paște?”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT