Life

Cum scăpăm de petele pigmentare. Sfatul medicului dermatolog: ”Nu sunt periculoase dacă nu sunt dublate de alte afecțiuni”

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm la finalul verii sunt petele pigmentare. FANATIK a aflat de la medicul dermatolog cum pot fi combătute.
03.09.2021 | 17:40
Cum scapam de petele pigmentare Sfatul medicului dermatolog Nu sunt periculoase daca nu sunt dublate de alte afectiuni
Petele pigmentare, o amintire mai puțin frumoasă din vacanță. Ce să facem când apar și cum prelungim viața bronzului Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sezonul vacanțelor se apropie vertiginos de final, chiar dacă sunt persoane care preferă să se îndrepte către destinațiile de concediu la început de septembrie, perioadă în care plajele sunt mai libere și soarele este mai blând.

Cei mai mulți dintre noi însă, preferă băile de soare în lunile de vară când soarele este mai puternic și ne bronzează rapid. Sunt tocmai perioadele în care, dacă nu ne protejăm pielea corespunzător, ne confruntăm cu efectele negative ale expunerii la soare, unul dintre acestea fiind petele pigmentare.

ADVERTISEMENT

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale de la Spitalul Universitar din Capitală, a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre problema petelor pigmentare și felul prin care putem scăpa de ele.

Ce sunt petele pigmentare și de ce apar?

Medicul precizează că apariția petelor pe piele este, de cele mai multe ori, rezultatul expunerii la soare.

ADVERTISEMENT

”Hiperpigmentarea se referă la creșterea culorii naturale a pielii. Apare cel mai frecvent datorită depunerii crescute de melanină în epiderm, bronzul sau petele în urma expunerii la soare sau arsurilor solare. Mai puțin frecvent, aceasta poate fi cauzată de pigmenți endogeni sau exogeni”, a explicat Pavelina Andrei pentru FANATIK.

E adevărat, ne-a mai precizat ea, hiperpigmentarea poate avea și alte cauze. ”Poate fi și o manifestare a unor multitudini de afecțiuni clinice variind de la sindroame dobândite ori moștenite. Istoricul personal de medicamente care conduc la hiperpigmentare precum și expunerea profesională la diverse substanțe chimice trebuie luate în considerare”, spune medicul de la Spitalul Universitar.

ADVERTISEMENT

E adevărat, explică dr. Pavelina Andrei, petele solare nu sunt periculoase, de cele mai multe ori, dacă nu sunt dublate de alte afecțiuni, motiv pentru care sunt necesare și investigațiile clinice de specialitate.

Dr Pavelina Andrei
Dr Pavelina Andrei a explicat pentru FANATIK cum se întreține un bronz pe o durată mai lungă

”Dacă ne referim la petele solare (efelide, lentigine, melasma) acestea apar datorită expunerii la soare în mod intempestiv. Impactul este doar de ordin estetic. Afectarea sănătății poate apărea atunci când vorbim despre pete datorate unor micoze sau pete solare cu potențial de transformare oncogen”, spune medicul.

ADVERTISEMENT

Cum prevenim și cum tratăm petele de pe piele?

”Petele pigmentare solare pot fi prevenite prin evitarea expunerii la soare în special între orele 10.00-16.00, atunci când radiațiile ultraviolete sunt majoritare și riscul de arsură solară este mare”, spune dr. Pavelina Andrei, explicând cea mai eficientă metodă de prevenire în ceea ce privește apariția petelor pigmentare.

Evident, tratamentul recomandat este ușor de urmat și la îndemâna oricui, dar, explică medicul, cel mai ușor este să prevenim apariția lor.

”Tratamentul constă în primul rând în evitarea factorilor declanșatori, fotoprotecție cutanată cu creme SPF în funcție de tipul cutanat, camuflaj cosmetic și principii care au la bază preparate cu agenți topici pentru depigmentare”, spune medicul.

Dar, a mai explicat dr. Pavelina Andrei pentru FANATIK, sunt utile și tratamente cosmetice și medicale. ”Se pot face peelinguri cu acizi precum acid azelaic, gojic, lactic, salicilic precum și combinații între acestea sau hidroquinona, retinoizi. Laserele se folosesc în situații extreme.”.

Expunerea la soare poate produce și înmulțirea pistruilor

Conform medicului dermatolog, expunerea la soare poate provoca și alte complicații de ordin estetic, apariția pistruilor fiind o problemă des întâlnită.

”Efelidele (pistruii) și lentiginele solare reprezintă marca expunerii la soare și prin evitarea expunerii la soare între orele critice, precum și folosirea cremelor SPF se evita adâncirea acestora, iar folosirea unor creme pentru depigmentare asigură uniformizarea tegumentului pe termen lung”, a precizat medicul dermatolog.

Iar cea mai bună soluție pentru a fi evitate toate aceste probleme este respectarea unor norme minime de prevenție, a mai spus medicul pentru FANATIK.

”Evitarea expunerii la soare și utilizarea protecției cu creme și pălării cu boruri largi sunt mijloacele cele mai la îndemâna care pot fi utilizare în stoparea progresiei petelor pigmentare”, ne-a spus dr. Pavelina Andrei.

Cum păstrăm bronzul cât mai mult timp?

Acum, că vara s-a încheiat, mulți dintre cei care s-au bucurat de vremea bună și de băile de soare, sperând la un bronz cât mai uniform și frumos, se întreabă cum își pot păstra culoarea arămie a pielii cât mai mult timp.

Iar răspunsul, a explicat pentru FANATIK, medicul Pavelina Andrei, este unul cât se poate de simplu și de eficient în cazul în care sunt respectate câteva reguli.

”Tanorexia sau dependența de culoarea frumoasă a bronzului este plăcută ochiului și sexului frumos, iar când noi ne simțim bine în ‘pielea noastră’ avem și mai multă încredere în noi și ne crește stima de sine.

Emolierea cutanată care stă la baza rutinii normale de îngrijire a pielii, precum și alimentația sănătoasă și expunerea treptată și intermitentă la soare ne asigură un aspect strălucitor, dar, mai ales, sănătos al bronzului pe mai mult timp”, a mai precizat dr. Pavelina Andrei.

ADVERTISEMENT
Tags: