Când simți miros de mucegai în dormitor, știi că ai o problemă. Din fericire, există un truc simplu și ieftin care te scapă de acest coșmar în mai puțin de 24 de ore.
Specialiștii în curățenie spun că oțetul este cea mai bună armă împotriva mucegaiului din dormitor. Această soluție eficientă și la îndemâna oricui poate elimina mirosul neplăcut din cameră, dar și petele inestetice lăsate de mucegai pe pereți.
De obicei, mucegaiul apare din cauza umidității mari din cameră, explică lovedeco.ro. Poate fi vorba de haine ude lăsate la uscat, de ferestrele care fac condens, scurgeri de apă sau, pur și simplu, de aerul umed care nu are pe unde să iasă din cameră.
Poți să-ți dai seama că ai mucegai nu doar după mirosul neplăcut, ci și după petele urâte care apar pe pereți sau tavan. De obicei sunt verzi, negre sau albicioase și se extind tot mai mult dacă nu faci nimic.
Una dintre cele mai eficiente soluții este să folosești oțet amestecat cu apă în cantități egale. De exemplu, poți folosi o cană de oțet și una de apă, în funcție de suprafața pe care trebuie să o tratezi.
Folosește o cârpă curată sau un burete și șterge ușor zonele afectate. Mucegaiul va începe să se dizolve treptat sub acțiunea oțetului.
Datorită proprietăților sale antimicrobiene, oțetul poate neutraliza mirosurile neplăcute și poate distruge sporii de mucegai.
După ce ai aplicat soluția, lasă-i timp să acționeze. Experții recomandă minimum două ore, dar poți lăsa și mai mult dacă problema este mai serioasă. În acest timp, deschide ferestrele pentru a permite aerisirea naturală a camerei.
După ce timpul de acțiune a trecut, șterge pereții cu o cârpă curată înmuiată în apă simplă. Pentru rezultate și mai bune, sau în cazuri severe, poți repeta procesul după 24 de ore.
Bicarbonatul de sodiu este și el foarte bun în lupta cu mucegaiul. Poți să-l presari pe zonele cu probleme și să-l lași peste noapte, sau poți să-l amesteci cu oțet și să faci o pastă pe care s-o pui pe pereți. Dimineața șterge sau aspiră bicarbonatul de sodiu.
O idee mai puțin cunoscută este să pui câteva recipiente cu cărbune activ prin colțurile camerei și le schimbi la câteva săptămâni. Cărbunele are capacitatea de a absorbi mirosurile urâte.
De asemenea, este indicat să deschizi toate geamurile timp de 24 de ore pentru a crea un mediu uscat, neprielnic mucegaiului. Ventilația ajută foarte mult la eliminarea mirosului de vechi și la uscarea pereților.