Fotbal intern

Cum scapi de la retrogradare în România. Mărturii INCREDIBILE: “La pauză ERAM MORŢI!”

Liga I şi-a stabilit victimele şi premiantele pentru ediţia 2013/2014. Ca niciodată în ultimii 25 de ani, lupta de la retrogradare s-a dat pînă în ultima secundă a campionatului, iar finalul...
22.05.2014 | 00:40
Cum scapi de la retrogradare in Romania Marturii INCREDIBILE La pauza ERAM MORTI
ADVERTISEMENT

Liga I şi-a stabilit victimele şi premiantele pentru ediţia 2013/2014. Ca niciodată în ultimii 25 de ani, lupta de la retrogradare s-a dat pînă în ultima secundă a campionatului, iar finalul a fost de-a dreptul dramatic. Cu două etape înainte de final, nouă echipe se luptau pentru a scăpa de cele două locuri fatidice, iar la startul ultimei runde cinci echipe rămăseseră în cursa pentru retrogradare.

La finalul cursei, ACS Poli Timişoara şi Săgeata Năvodari au pierdut, iar FC Braşov, Viitorul Constanţa şi Gaz Metan au rămas, fericite, în Liga I. Cuvintele nu-şi au rostul atunci cînd chiar actorii thrilerului au povestit cum au trăit aceste ultime 90 de minute dintr-un sezon nebun. Lacrimi, nervi, emoţii, puls ridicat, acestea au fost ingredientele pe care Liga I le-a oferit într-un final călduros de mai.

ADVERTISEMENT

Cum arată clasamentul final al Ligii I în partea inferioară:

9. Ceahlăul……………….41 p

10. Oţelul…………………41 p

11. “U” Cluj………………40 p

12. Viitorul………………40 p

13. Gaz Metan…………..39 p

14. Concordia…………..39 p

15. FC Braşov……………38 p *

_______________________

16. ACS Poli……………..38 p

17. Săgeata………………38 p

* Se salvează dacă FC Vaslui va pierde la TAS recursul pe care l-a înaintat la decizia Comisiei de Licenţiere a FRF care nu le-a acordat moldovenilor dreptul de a juca în Liga I şi în sezonul următor.

______________________________________________________________________________________________________

ADVERTISEMENT

Cornel Ţălnar (antrenor FC Braşov): “Am îmbătrînit zece ani la acest meci! Ambele echipe au jucat cu sabia deasupra capului. Îi felicit pe băieţii mei pentru cum au jucat în acest moniretur, mai ales că nimeni nu mai credea că ne vom salva la finalul turului. La pauză eram morţi, terminaţi! La noi era 0-0, Săgeata avea 2-0, la Timişoara era 0-0, Viitorul conducea cu 1-0. Ăsta e fotbalul. În cele din urmă, bucuria e foarte mare la noi că ne-am salvat. Secretul a fost în munca pe care au depus-o, s-au autodepăşit, faptul că au respectat sarcinile de joc. Felicit suporterii pentru cum au încurajat echipa în acest miniretur. Eu mai am contract un an, dar o să am o discuţie cu domnul Neculaie ca să văd ce se vrea să facem. Gîndiţi-vă că la anul retrogradează şase echipe. Eu sper ca domnul Neculaie să ne susţină, trebuie să aducem jucători pentru două sau trei posturi. Avem 14 jucători la final de contract, sper să ţinem cît mai mulţi dintre ei“.

Gică Hagi (patron Viitorul):Am trăit meciul la intensitate maximă, acum încerc să îmi revin. La anul voi încerca să promovez alţi fotbalişti de lot naţional, care să intre şi în atenţia altor formaţii mari. Cristi Manea este unul dintre fotbaliştii în care am cea mai mare încredere. Este la concurenţă cu Măţel, este fotbalist de naţională. Cu Ceahlăul a fost cel mai bun de pe teren, nu a greşit nicio minge. Este la doar al patrulea meci în Liga I şi a crescut deja senzaţional. Joacă pe toate cele patru posturi din defensivă. Este cu noi de la începutul proiectului, el, Răzvan Marin, Florin Tănase şi alţii. Băgăm bani în tineri şi rezultatele se vor vedea. Avem mulţi copii şi din vară vom mai propune şi alte nume. Nu vreau să vorbesc despre celelalte echipe cu care ne-am luptat pentru evitarea retrogradării“.

ADVERTISEMENT

Ioan Neculaie (patron FC Braşov): “Sîntem foarte, foarte bucuroşi, împotriva altora care sînt suficient de subiectivi din cauză că au retrogradat. Trebuie să-i înţelegem şi pe cei de la Timişoara. La Mediaş, probabil că în ultimele minute jucătorii s-au înţeles între ei, să se menajeze. Ce rost mai avea să se omoare ei,d acă Timişoara conducea? Interesul era de ambele părţi“.

Ioan Horoba (preşedinte Gaz Metan Mediaş):Nici vorbă de un aranjament. Poate dacă eram în locul lui Timofte, reacţionam la fel. Ce treabă aveam noi cu Braşovul? Am pierdut 500.000 de euro în cîteva minute din cauza golului marcat de Andrei Cristea”.

ADVERTISEMENT

Cristi Dulca (antrenor Gaz Metan):Sincer, mă bucur că ne-am salvat noi de la retrogradare, pentru că nu meritam să retrogradăm, a fost un an bun pentru noi. În tot acest campionat, am jucat un fotbal plăcut ochiului, am jucat de la egal la egal cu toate echipele din campionat. Sigur, cu anumite probleme, pe care toţi le ştiu, dar vreau să-i felicit cu atît mai mult pe jucători că au rămas concentraţi pînă la finalul campionatului. Nu am vrut niciodată să mă ascund în spatele problemelor financiare, dar uneori era inevitabil. Era greu să lucrezi cu jucători neplătiţi, dar mă bucur că au înţeles şi au reuşit să obţină rămînerea în Liga 1. Le-am ţinut jucătorilor un discurs în vestiar, pe care l-am scris pe o foaie, dinainte, de-mi venea mie să plîng cînd l-am rostit. Mă bucur că am terminat campionatul la echipă, dat fiind că în acest campionat se ştie cît de instabil e postul de antrenor. A fost o experienţă din care voi învăţa, am învăţat, a fost o experienţă plăcută pentru mine. Mă bucur că fostul antrenor Cristi Pustai a fost alături de noi, în tribună, e foarte bine că a venit. Mîine voi discuta cu cei din conducere, voi vedea ce voi face. Eu mai am contract pînă în 30 iunie, îmi doresc să rămîn, dar trebuie să schimbăm ceva vizavi de stabilitatea financiară. E greu să lucrezi 12 luni din care 8 nu primeşti salariu”.

ADVERTISEMENT