Life

Cum scoți simplu și rapid petele de rugină. Trucurile minune cu bicarbonat de sodiu, sare și zeamă de lămâie

Petele de rugină de pe haine și de pe alte suprafețe pot fi scoase cu câteva trucuri simple cu bicarbonat de sodiu, sare și zeamă de lămâie.
29.05.2021 | 11:19
Cum scoti simplu si rapid petele de rugina Trucurile minune cu bicarbonat de sodiu sare si zeama de lamaie
Petele de rugina de pe haine se pot scoate cu cateva trucuri simple folosind substante pe care le gasim in casa Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Petele de rugină sunt o mare bătaie de cap pentru toate gospodinele, dar, cu câteva trucuri simple pot fi îndepărtate fără prea mare efort.

FANATIK te învață cum să scoți petele de rugină apelând la câteva produse pe care le avem cu toții prin casă, precum bicarbonat de sodiu, sare și zeamă de lămâie.

ADVERTISEMENT

Cum scoți petele de rugină din haine

Petele de rugină de pe haine sunt, de cele mai multe ori, văzute ca fiind imposibil de scos, dar dacă apelați la câteva trucuri simple, totul devine mai ușor.

Ca să scoateți petele de rugină de pe haine trebuie să apelați în primul rând la oțet sau la suc de lămâie.

ADVERTISEMENT

Astfel, luați haina pătată, o așezați pe un prosop sau pe o cârpă de care nu mai aveți nevoie, și turnați puțin oțet în locul unde vreți să curățați. Dacă folosiți suc de lămâie, procedați la fel, doar că trebuie să și frecați puțin cu o perie sau chiar cu mâna zona cu pricina.

După ce zona pătată a absorbit oțetul sau sucul de lămâie, luați o cârpă curată, uscată și de culoare albă și mai frecați puțin, iar apoi haina care a avut nevoie de intervenție trebuie uscată la soare.

ADVERTISEMENT

Bicarbonatul face minuni pentru hainele pătate de rugină

Hainele pătate de rugină pot fi ca noi și dacă folosim bicarbonat de sodiu, dar în acest caz trebuie să apelăm la puțină… chimie.

Astfel, bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie și sarea de bucătărie se amestecă împreună până se obține o pastă nu foarte groasă.

ADVERTISEMENT

Apoi, luați haina pătată de rugină și acoperiți zona murdărită cu pasta obținută, iar după întindeți, la oare, obiectul vestimentar timp de o oră, timp suficient ca mizeria să dispară. Apoi, evident, spălați cu atenție haina, iar în cazul în care petele persistă, repetați procedura.

Haina patata cu rugina
Haina patata cu rugina poate fi ca noua daca folosim cateva trucuri simple Sursa foto: Facebook

Combinația de bicarbonat și zeamă de lămâie poate fi utilizată și fără sare, aceste substanțe amestecându-se, câte o linguriță, împreună, se aplică rezultatul pe haină și se lasă câteva ore, la soare, pentru ca abia apoi să fie spălată în mașină pentru un efect maxim.

Lămâia, eficiență maximă împotriva petelor de rugină de pe haine

Un alt truc eficient împotriva petelor de rugină de pe haine este unul care implică, din nou, lămâia, dar în combinație cu banala apă.

Astfel, tot ce trebuie să faceți este să puneți la fiert apă într-o oală și, după ce clocotește, opriți focul de la aragaz. Apoi, luați haina, o așezați deasupra recipientului cu apă fierbinte, și așteptați să se umezească de la aburi, iar când este suficient de udă zona pătată, turnați zeama de la o lămâie peste pată și lăsați câteva minute să își facă efectul.

După câteva minute în care zeama de lămâie și-a făcut efectul, clătiți bine haina pe care o doriți ca nouă și pata va dispărea, iar dacă, totuși, rugina persistă, repetați procedeul încă o dată pentru un efect maxim.

Cum se scot petele de rugină de pe tacâmuri

Tacâmurile sunt și ele, adeseori, afectate de rugină, iar trucul care face să dispară rapid această problemă implică banala folie de aluminiu.

Astfel, se pune o bucată de folie de aluminiu pe deget și se freacă tacâmul afectat de rugină, pata urmând să dispară destul de ușor.

Petele de rugină de pe gresie se scot simplu

Petele de rugină de pe gresie se scot simplu, folosind vaselină sau zeamă de lămâie. Astfel, una dintre cele două substanțe se pun în zona pătată, se lasă timp de câteva minute, iar apoi, cu un burete abraziv, se freacă zona, petele de rugină dispărând ca prin minune.

Daca pata este mai veche și mai persistentă, în zeama de lămâie se poate adauga puțin bicarbonat de sodiu pentru un efect mai puternic, procedeul fiind același.

Chiuveta se curăță aproape singură de petele de rugină

De multe ori, fiind în prezența continuă a umezelii, chiuvetele sunt afectate de pete de rugină, dar procedeul pentru a scăpa de ele este extrem de simplu.

Astfel, zona pătată se acoperă cu un strat de sare, apoi se toarnă zeamă de lămâie și, timp de o oră, se lasă combinația să acționeze, iar apoi , cu o perie de sârmă, se freacă zona, iar petele de rugină dispar.

ADVERTISEMENT
Tags: