Toată lumea trebuie să știe cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Doctorii au sfaturi utile și sunt de părere că turiștii trebuie să fie atenți la steagurile arborate de salvamari pe litoralul românesc și în străinătate.
Specialiștii au câteva recomandări legat de înec, fie că este vorba de Marea Neagră sau o altă apă în care oamenii aleg să se răcorească într-o zi caniculară de vară. Doctorii au idei practice de care trebuie să ținem cont.
Salvamarul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid pentru că șansele de supraviețuire scad după primele 5 minute. Mare atenție la posibilele atacuri de panică în care salvatorul poate fi sugrumat de victimă.
„Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.
Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.
După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală.
Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid. Evaluaţi semnele vitale.
Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă.
Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru wowbiz.ro.
În aceeași notă, autoritățile sfătuiesc turiștii să nu se arunce în apele învolburate, când bate vântul foarte tare și valurile sunt uriașe. De asemenea, trebuie neapărat ținut cont de steagul ridicat de salvamarii de pe plajă.
Apa poate fi înșelătoare chiar și pentru înotătorii experimentați, de aceea e important ca oamenii să intre treptat în mare. Diferența de temperatură poate duce la deces, la fel plonjările și îmbăierea după ce ați stat mult la soare.
Nu se intră în Marea Neagră dacă ați consumat alcool, ați mâncat sau au depus un efort fizic intens. Copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate trebuie supravegheați îndeaproape.