News

Cum se administrează pastilele cu iod în cazul unui atac nuclear. Precizările ministrului sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări cu privire la administrarea pastilelor cu iod în cazul unui atac nuclear. Ce sfaturi oferă acesta
29.03.2022 | 17:42
Cum se administreaza pastilele cu iod in cazul unui atac nuclear Precizarile ministrului sanatatii Alexandru Rafila
Alexandru Rafila explică cum se administrează pastilele cu iod. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Felul în care va evolua războiul între Rusia și Ucraina este încă incert, așa că sunt luate în considerare chiar și cele mai sumbre scenarii. Chiar dacă este puțin probabil să aibă loc un atac nuclear, cetățenii României vor primi pastile cu iod pentru orice eventualitate. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum se administrează aceste comprimate.

Cum se administrează pastilele cu iod în cazul unui atac nuclear

Într-o conferință de presă postată și pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a făcut noi precizări cu privire la administrarea pastilelor cu iod în cazul unui atac nuclear.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că bebeluşilor cu vârsta de până la o lună li se administrează un sfert de comprimat, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat.

De asemenea, copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat, iar pentru copiii de peste 12 ani, dar și pentru adulţii şi femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

ADVERTISEMENT

În schimb, persoanele cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, cu anumite excepții.

“Cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a precizat Alexandru Rafila, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a mai specificat faptul că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore.

“Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a mai declarat oficialul, conform sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor. Dacă nu sunt folosite, comprimatele trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Cum vor primi cetățenii pastile cu iod

Ministrul sănătății a explicat și cum vor ajunge cetățenii în posesia pastilelor cu iod. Acesta a menționat că optează pentru distribuirea iodurii de potasiu prin intermediul medicilor de familie.

“Ne-am consultat cu Casa de Asigurări Sănătate, în primul rând, ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. Optăm pentru această formă de distribuţie prin intermediul medicilor de familie.

I-am invitat oficial la discuţii, joi dimineaţă, am invitat Societatea Naţională pentru Medicina de Familie să găsim cea mai bună soluţie convenabilă pentru ca această distribuţie să nu se facă intempestiv, ci să se facă raţional fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie şi lucrul ăsta să nu fie birocratic, să fie realizat cât mai scurt”, a mai declarat ministrul sănătăţii, potrivit sursei citate mai sus.

Alexandru Rafila a mai specificat faptul că și persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie pentru a primi iodură de potasiu.

“Pe listele medicilor de familie există atât persoane asigurate, cât şi persoane neasigurate. Persoanele aflate în situaţia de a nu fi asigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie ca şi neasiguraţi şi vor primi aceste comprimate cu iodură de potasiu.

Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm şi o cantitate suplimentare care să acopere şi persoanele neasigurate. Ca şi cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asiguraţi, 19 milioane cu tot cu neasiguraţi”, a mai spus acesta, conform aceleiași surse.

ADVERTISEMENT