News

Cum se amenință liberalii cu partenerii de guvernare de la USR/Plus pe nervii și facturile românilor! Scenarii de împăcare sau divorț iminent

Cum se amenință liberalii cu partenerii de guvernare de la USR/Plus pe nervii și facturile românilor, facturi care cresc în fiecare zi
13.09.2021 | 17:03
Cum se ameninta liberalii cu partenerii de guvernare de la USRPlus pe nervii si facturile romanilor Scenarii de impacare sau divort iminent
Scandalul coaliției de guvernare a aruncat în aer prețurile. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost o oarecare liniște în sânul coaliției după ce Vlad Voiculescu a ieșit din schema guvernării. Liberalii și-au văzut de campania pentru președinte, însă situația a explodat în momentul în care cele două formațiuni s-au intersectat. Concret, după decizia premierului Cîțu de a-l revoca din fruntea ministerului Justiției pe Stelian Ion, lucrurile au luat-o razna.

Vicepremierul Dan Barna și ceilalți 5 miniștri ai USR-PLUS au demisionat și au depus o moțiune de cenzură alături de AUR. Mai mult decât atât, USR-PLUS a cerut schimbarea premierului Florin Cîțu pentru a rămâne în coaliție alături de PNL și UDMR.

ADVERTISEMENT

Cum se amenință liberalii cu partenerii de guvernare pe nervii și facturile românilor!

Solicitarea lor a fost respinsă de liberali care nici n-au vrut să audă de așa ceva. Din umbră, Ludovic Orban a trimis mai multe săgeți otrăvite, unele dintre ele chiar spre Palatul Cotroceni.

În tot acest timp, Florin Cîțu i-a atacat în termeni duri pe cei de la USR/Plus. Nu a fost singurul. Rareș Bogdan a indicat un posibil scenariu de funcționare a coaliției.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a explicat că USR-PLUS trebuie să plătească pentru că a provocat actuala criză guvernamentală. Așa că, dacă se vor mai întoarce vreodată în echipă, o vor face în alți termeni.

Aceștia nu vor mai primi cinci ministere, ci trei sau patru. Vă readucem aminte că pe lângă poziția de vicepremier pe care a ocupat-o Dan Barna, USR-PLUS a deținut alte 5 ministere în executivul lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Liberalii vor coaliție cu USR/Plus, dar schimbă înțelegerea

„Le oferim celor din USR-PLUS șansa să se recredibilizeze, să se reîntoarcă. Sigur, nu vor mai primi la fel de multe ministere.

Dar vor primi 3-4 minister și pot continua munca pentru cetățeni. Nu le mai dăm 5 ministere, cu siguranță.

ADVERTISEMENT

Când fugi și abandonezi când cresc prețurile la energie, când trebuie să semnezi PNRR, când începe școala, și tu fugi de la guvernare și te porți iresponsabil, te aliezi cu AUR, pentru greșeala făcută și neajunsurile create și criza politică pe care au generat-o, e necesar să plătească”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.

A fost o primă reacție din partea liberalilor despre cum ar putea arăta o eventuală împăcare între cele două formațiuni aflate la guvernare.

Analiștii politici, acuze dure la adresa președintelui Iohannis

Varianta care a stârnit cele mai multe comentarii a venit din partea lui Cozmin Gușă. Analistul politic nu a ezitat și a transmis că scena politică ar putea fi aruncată în aer.

Acesta a explicat că PSD ar putea obține conducerea celor două camere din Parlament, respectiv Senat și Camera Deputaților, în schimbul susținerii unui Guvern PNL.

”Klaus Iohannis vrea să-și rezolve criza de putere în care, în mod evident, este pus la zid din punct de vedere politic, oferind PSD-ului, nu Guvernarea, că asta nu o face, pentru că el este interesat să guverneze, ci funcțiile de conducere din Parlament, respectiv, președenția Camerei Deputaților, pentru Marcel Ciolacu, și președinția Senatului, pentru Vasile Dancu.

Să vedem dacă PSD rezistă la o astfel de ofertă, pentru că asta va fi contra susținerii unui Guvern minoritar PNL-UDMR.

Cine poate împăca socotelile? CCR a României care, dacă se sesizează rapid, moțiunea trebuie votată înainte de 25 septembrie, sau ambiția lui Iohannis de a-l menține pe Cîțu și după 25 septembrie, lucru cu care PSD nu are cum să fie dce acord. Dar mai sunt și alte căi de bănuit”, a declarat Cozmin Gușă.

Ce face Ludovic Orban cât timp PNL se ceartă cu USR/Plus

Interesant este că mulți liberali au sărit la gâtul lui Ludovic Orban. Secretarul general al Partidului Naţional Liberal, Robert Sighiartău, a afirmat că actualul lider are poziţionări împotriva partidului şi că mulţi colegi privesc cu stupoare declaraţiile preşedintelui formaţiunii.

Sighiartău a declarat că are impresia că Ludovic Orban este alături de Dan Barna şi Dacian Cioloş în declaraţii publice.

“Dânsul este preşedintele PNL şi îşi doreşte să ajungă preşedinte iarăşi PNL, candidează pentru această funcţie. Iar el are poziţionări anti-PNL dacă stăm să ne uităm. Am impresia că este alături de Dan Barna şi Dacian Cioloş în declaraţii publice.

Această criză a fost declanşată din cauza USR PLUS. Inclusiv domnul Ludovic Orban, care acum spune altceva, în cadrul unui Birou Permanent Naţional a votat pentru susţinerea domnului Florin Cîţu în această dispută guvernamentală.

Sigur că Ludovic Orban este în campanie internă şi se comportă ca şi cum nu ar mai avea nimic de pierdut, însă, din păcate, mulţi membri PNL privesc cu stupoare la ce se întâmplă şi la declaraţiile preşedintelui PNL care are poziţionării anti-PNL şi nu cred că este în regulă. Chiar îmi pare rău că am ajuns în situaţia aceasta”, a declarat secretarul general al PNL.

Întrebat ce părere are despre declaraţiile critice ale lui Ludovic Orban la adresa lui Klaus Iohannis, Robert Sighiartău a fost la fel de ferm. “Nu le înţeleg pentru că domnul Klaus Iohannis l-a numit pe domnul Orban de două ori prim-ministru. Relaţia dintre domnul Orban şi domnul Iohannis a fost una foarte bună.

Nu înţeleg de ce alege acum Ludovic Orban să spună că partidul nu datorează nimic lui Klaus Iohannis. Eu cred că a fost un parteneriat foarte bun între Klaus Iohannis – şi există încă – şi între PNL, un parteneriat din care a avut de câştigat PNL”, a adăugat liberalul la Digi 24.

În același timp, Ludovic Orban a ținut să precizeze că singura soluţie “viabilă şi onorabilă pentru România” este refacerea coaliţiei de guvernare, subliniind că el are capacitatea de a face acest lucru şi ulterior de a negocia învestirea unui guvern responsabil.

“Nu fug de răspundere, dacă va fi necesar sunt gata să-mi asum răspunderea de a conduce Guvernul”, a afirmat actualul președinte PNL.

ADVERTISEMENT