News

Cum se apără România de Rusia! Ce se întâmplă în comandamentele NATO din țară

11.05.2021 | 11:50
Cum se apara Romania de Rusia Ce se intampla in comandamentele NATO din tara
Klaus Iohannis a avut solicitări clare pentru apărarea României. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se apără Klaus Iohannis de Rusia, dar mai ales de ultimele mișcări făcute de Vladimir Putin. De altfel, liderul de la Kremlin nu a ezitat o clipă și a mutat pe o tablă de șah imaginară, una pe care o împarte cu UE și NATO. Doar că, socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg.

Concret, pentru Vladimir Putin cele 64 de câmpuri ale jocului de șah par a fi prea puține. Rusia a inflamat serios spiritele la granița României și Ucraina a acuzat prima situația.

ADVERTISEMENT

A urmat un nou conflict între cele două tabere, dar și amenințări în Marea Neagră trimise voalat sau nu de către ruși. În tot acest timp, NATO a tras semnale de alarmă și a precizat că „dansul” Rusiei este unul riscant.

Cum se apără România de „amenințarea” Rusia!

Drept pentru care, președintele Klaus Iohannis nu a ezitat o clipă și a declarat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferință, și președintele SUA, Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuția cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare a NATO în Româna și în sudul Flancului Estic.

ADVERTISEMENT

„Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Sursa foto – colaj Fanatik

De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic.

ADVERTISEMENT

Mă bucur că Președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”, avea să transmită șeful statului despre discuțiile avute cu cel mai puternic om de pe planetă.

Câți militari americani sunt în România

Militarii români se antrenează deja cot la cot cu cei americani. De altfel, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu sunt o mie de oameni veniți din Statele Unite. O mie de soldați gata oricând pentru o intervenție.

ADVERTISEMENT

Aceştia sunt organizaţi într-un grup de luptă, cu mijloace blindate şi chiar elicoptere de atac şi transport. De altfel, misiunea lor este aceea de a descuraja orice acţiune agresivă în regiune.

Sursa foto – hepta.ro

Principala amenințare vine chiar din partea Rusiei, o țară care a avut o atitudine destul de fermă în ultima perioadă. Vladimir Putin nu a stat pe gânduri și a deschis un adevărat război cu Georgia, a anexat ilegal Crimeea și a provocat un alt război civil în estul Ucrainei. De asemenea, de numele liderului de la Kremlin sunt legate și intervențiile militare din Siria şi Libia.

De remarcat că, în baza de la Kogălniceanu, există și militari de logistică. De asemenea, la Deveselu, sunt alți 200 de americani. Aceștia au fost aduși special pentru operarea sistemului de rachete anti-balistice Aegis Ashore, sistem pus la dispoziţia NATO.

Câte comandamente NATO sunt pe teritoriul României

Nu se termină aici – militari americani există în toate cele trei comandamente NATO de pe teritoriul nostru. Vorbim despre comandamentul de divizie din Bucureşti, cel de brigadă de la Craiova, dar şi unitatea de integrare a forţelor NATO, unitate cantonată în Capitală.

Acestea au un rol clar de a coordona forţele NATO dislocate în România şi ţările învecinate pe timpul exerciţiilor şi operaţiilor militare.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, structurilor deja prezentate, structuri în care se regăsesc non stop militari americani, li se alături și trupe ocazionale ajunse în țară pentru exerciţii sau misiuni de poliţie aeriană.

Caz concret este chiar situația din Marea Neagră, acolo unde navele militare americane au misiunea de a descuraja orice acţiune ostilă din partea flotei moscovite. Anul trecut, distrugătorul USS Porter a fost adus de trei ori în Marea Neagră.

Dacă ne raportăm la spațiul aerian trebuie să știți că în România ajung constant piloți americani, dar și tehnicieni, oameni care ajută la configurarea sistemelor.

Câți militari americani ar putea ajunge în România

Americanii au apreciat mereu implicarea României în proiectele NATO, dar și faptul că țara noastră a fost printre primele care au alocat banii necesari din PIB pentru achiziția de armament.

Fostul ambasador SUA în România a și transmis că țara noastră va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii politici strategice de apărare.

Interesant este că, în România, vor ajunge ceea ce americanii numesc trupe rotaționale. Acești militari vin strict pentru exerciții, rămân aproape nouă luni și nu sunt însoțiți de familie.

Sursa foto – hepta.ro

Un detaliu aparte ține și de armele aduse în România. Astfel, nu pot ajunge în Marea Neagră prea multe forţe navale americane. Se întâmplă lucrul acesta din cauza Convenţiei de la Montreux, convenție care stipulează clar că navele ţărilor care nu sunt riverane Mării Negre sunt condiţionate de tonaj şi timpul de staţionare. Acestea au voie să stea maximum 21 de zile.

Ce trupe ar putea aduce americanii în România

Cu toate acestea, forțele aeriene ale americanilor vor fi suplimentate. Mai ales că România are nevoie de ajutor din acest punct de vedere, fiind net depăşită în cazul unui atac de la est.

Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, este așteptat să crească și numărul militarilor americani din baza de la Kogălniceanu. Mai ales că România a fost de acord să facă investiții puternice în zonă, investiții de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru extindere şi modernizare.

Nu ar fi exclus ca americanii să trimită în România și mai multe tancuri sau elicoptere cu personalul de rigoare, ceea ce ar putea dubla numărul militarilor din Statele Unite aflați pe teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT