Cum se bea, de fapt, apa? La prima vedere poate părea o întrebare banală. Adevărul este însă că prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă, astfel încât să nu ne punem viața în pericol.
Organismul nostru are nevoie de hidratare, astfel că este bine să consumăm apă pentru a putea trăi, dar și pentru o stare de bine. Și totuși câtă apă e bine să consumăm și în ce manieră?
Claudia Benea, somelier de apă certificat internațional și specialist în hidratare, vine cu explicații importante. Deși sunt persoane care fac eforturi majore pentru a consuma mai multă apă în fiecare zi, este bine ca organismul să fie și el ascultat.
Chiar dacă la prima vedere apa pare banală, în realitate, ea este un aliment. Aceasta conține săruri minerale, care au proprietăți importante pentru organismul nostru. Tocmai din acest motiv e bine să o alegem cu grijă.
Cum se bea apa? Înainte de toate e bine să știm care e cea mai bună apă pentru consum. Apa minerală naturală, fie ea plată, fie carbogazoasă. Ea conține electroliți, extrem de importanți pentru organismul nostru, care la rândul lor au un rol esențial. Apa de la robinet în schimb trebuie evitată.
”Apa nu este doar apă, este un aliment, inclusiv în legislație cu valoare nutrițională preventivă și curativă, este un amestec complex de săruri minerale cu proprietăți fundamentale compatibile cu organismul uman, iar ca să ne hidrateze apa trebuie să aibă minerale. (…).
Apa minerală naturală plată/carbo este cea mai bună de consumat. Conține electroliți, adică mineralele principale și microelemente sau oligoelemente precum: fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor, cobalt și molibden. Toate participă, însă, activ la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, la sinteza unor hormoni, vitamine, enzime”, a precizat somelierul de apă, conform stirilekanald.ro.
Câtă apă se bea în fiecare zi pentru o hidratare optimă? Claudia Benea spune că totul trebuie să fie într-un echilibru perfect. Astfel, e recomandat un pahar cu apă de 250 de ml din două în două ore. Asta înseamnă cam 4-5 pahare pe zi.
Și totuși cum se bea apa corect? Contează foarte mult și acest lucru. Este esențial să o consumăm în guri mici. În acest mod, organismul nostru are suficient timp să asimileze toate mineralele. De cealaltă parte, dacă bem apa mult prea repede avantajele nu vor fi aceleași.
„Pentru a beneficia de o hidratare corectă, de la trezire până la culcare, trebuie să bem câte un pahar de 250 ml cu apă minerală naturală plată și dacă ne place și carbo, din două în două ore intercalat.
Adică între două pahare de apă plată introducem și unul de carbo atât încât pe parcursul zilei să avem 4-5 pahare de apă plată și trei de carbo. Apa se bea în guri mici ca organismul să aibă timp să asimileze toate mineralele”, a mai spus Claudia Benea.