News

Cum se calculează banii decontaţi pentru internarea în spitale private. CNAS a făcut public algoritmul

Cum se calculează banii decontaţi pentru internarea în spitale private, potrivit CNAS.
01.07.2021 | 19:28
Cum se calculeaza banii decontati pentru internarea in spitale private CNAS a facut public algoritmul
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut public algoritmul prin care se stabilesc sumele pe care statul îi decontează pentru internarea în spitalele private.

Cum se calculează banii decontaţi pentru spitalizarea la privat

Decizia CNAS vine în contexul în care, de la 1 iulie 2021, a intrat în vigoare contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat, prin care statul decontează și internările în spitalele private, nu numai în cele de stat, așa cum se întâmpla înainte.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat, compania a anunțat care este algoritmul prin care se calculează decontările, iar formula de calcul se bazează pe tariful pe caz ponderat și pe valoarea relativă a cazului.

Cum se calculează tariful decontat de CNAS

„Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

ADVERTISEMENT

TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.

VR  exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor . VR   variază  între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism)  și 14,23 (ex.traheostomie)”, a transmis CNAS.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CNAS a transmis și că sumele sunt cuprinse între 624 de lei și chiar 21.132 de lei.

„Astfel, valorile decontate  pentru  cazurile de spitalizare acuți (DRG) sunt cuprinse între  624 de lei (ex.proceduri pentru strabism)  și 21.132 lei (ex.traheostomie)”, a informat compania.

Cât se decontează pentru o naștere. Suma depine de la caz la caz

CNAS a dat și exemplul unei nașteri și tariful care se practică în acest caz. Astfel, acesta depine de tipul de naștere despre care vorbim, fie ea cezariană sau naștere naturală.

ADVERTISEMENT

Sumele decontate variază în acest caz de la circa 1.400 de lei până la 3.400 de lei, a mai transmis compania.

„De exemplu, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract  tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei  pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave”, a informat CNAS.

Contribuția personală pentru internări în sistemul medical privat a intrat în vigoare de astăzi, 1 iulie 2021, după ce anunțul referitor la aceasta a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, în luna iunie.

ADVERTISEMENT