Oamenii de știință au trecut de mult de ideea că un an din viața unui câine este echivalentă cu 7 ani din existența unei persoane, iar acum au scos la iveală numeroase studii legat de vârsta animalelor de companie.
Geneticienii de la University of California au folosit cele mai noi tehnici de analiză a ADN-ului pentru a dezvolta o metodă bună și exactă de calculare a vârstei unui câine. În felul acesta au înmulțit logaritmul natural (ln) cu 16, apoi au adăugat 31.
Au fost analizați pentru acest studiu 104 câini labradori de diferite vârste, scopul fiind de a identifica markerii epigenetici care țin de vârsta biologică. Aceștia coincid la mai multe specii, inclusiv la om și confirma prezența unor modificări chimice în structura ADN-ului care semnalează îmbătrânirea.
Se pare că este cea mai eficientă metodă de a calcula vârsta unui animal de companie ceea ce înseamnă că 4 ani de câine ar fi egali cu 25 de ani de om. În această situație nu sunt luate în considerare greutatea, rasa sau înălțimea.
Toți câinii, indiferent de rasă, urmăresc o traiectorie de maturizare similară. Mai exact, patrupedele se dezvoltă rapid în primul an de viață și ating maturitatea în jurul vârstei de 10 luni, adică un an de câine poate fi comparat cu un adolescent, nu cu un copil de 7 ani.
După această vârstă procesul începe să încetinească ceea ce înseamnă că un animal trece prin copilărie și adolescență mult mai repede decât un om.
E foarte important să se știe vârsta animalelor de companie pentru a aborda corect problemele de sănătate cu care se confruntă, dar și pentru a merge la medicul veterinar la timp. În plus, calcularea vârstei reale pot fi de ajutor și în alte situații.