ADVERTISEMENT
News

Cum se calculează data în care pică Paștele! Când va fi în următorii ani

Autor: Alexandru Năstase | 27.04.2021 | 21:45
Cum se calculează data în care pică Paștele! Când va fi în următorii ani
FANATIK îți spune cum este calculată data în care pică Paștele. Sursa foto - colaj Fanatik

FANATIK îți spune cu exactitate cum se calculează data în care pică Paștele, dar și anii în care vom sărbătorii de aici încolo. Trebuie să știți că Biserica Ortodoxă utilizează atât ciclul calendaristic lunar, cât și pe cel solar pentru a determina data Sfintelor sărbători dintr-un anumit an.

ADVERTISEMENT

De altfel, o formulă după care se calculează data exactă a fost concepută mai întâi în cadrul Primului Sinod Ecumenic ținut la Niceea, în 325 d. Hr.

Atunci s-a stabilit ca Paștele să aibă loc în prima duminică după prima lună plină. Atenție! Aceasta trebuia să cadă după sau de echinocțiul de primăvară.

Cum se calculează data în care pică Paștele ortodox!

În vreme ce Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu.

ADVERTISEMENT

Interesant este că atunci când prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paștele va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au, de obicei, date diferite pentru că cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. În timp ce Paștele Catolic e calculat potrivit Calendarului Gregorian, cel Ortodox continuă să fie calculat după Calendarul Iulian. Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.

De altfel, data depinde în mod clar de două fenomene astronomice. Unul are dată fixă și este legat de mişcarea Soarelui pe bolta cerească. Vorbim despre echinocţiul de primăvară, care cade totdeauna la 21 martie.

ADVERTISEMENT

Al doilea propune o dată schimbătoare și este legat de Mişcarea de Rotaţie a lunii în jurul Pământului. Adică luna plină de după echinocţiul de primăvară, numită şi lună plină pascală.

Cum se stabilește data la care creștinii sărbătoresc Paștele

Tocmai această mișcare face ca data Paştilor să varieze în fiecare an. Se întâmplă lucrul acesta pentru că luna plină pascală apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, iar în alţii, mai târziu.

ADVERTISEMENT

Astfel, când luna plină coincide cu echinocţiul şi e o zi de sâmbătă, Paştele poate fi serbat chiar a doua zi, duminică, 22 martie. Aceasta este data cea mai timpurie.

Cu toate acestea, dacă luna plină a avut loc înainte de echinocţiu, adică 20 martie, atunci ea nu e pascală, ci trebuie să o aşteptăm pe cea de după echinocţiu, care va apărea abia peste 29 de zile, adică la 19 aprilie. Dacă aceasta cade într-o luni, Paştele nu poate fi serbat decât în duminica următoare, adică la 25 aprilie. Astfel, aceasta e data cea mai târzie.

ADVERTISEMENT

Învierea Domnului a fost calculată în acest fel până în anul 1582, când Papa Grigorie al XIII-lea a introdus calendarul gregorian. Acesta a îndreptat o eroare și a suprimat zilele cu care rămasese în urmă anul calendaristic restabilind echinocţiul de primăvară la 21 martie.

Mai apoi, calendarul gregorian a fost acceptat de toate ţările occidentale, Biserica Ortodoxă Română adoptându-l în anul 1924. Unele Biserici Ortodoxe nu au pus în aplicare această hotărâre și, de aceea, Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă păstrează, în continuare, calendarul neîndreptat.

Pentru a înlătura dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe și pentru a menține o unitate ortodoxă în serbarea Paștilor, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit, în anul 1927, ca Paştile să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după pascalia stilului vechi, adică în același timp cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat.

ADVERTISEMENT

Când va pica Paștele în anii următori

FANATIK îți spune data exactă în care vom sărbători Paștele în anii următori. Concret în următorii ani, doar de două ori vom mai avea această sfântă zi în luna mai.

În rândurile următoare vă prezentăm datele până în anul 2030:

2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT