Cum se calculează, de fapt, pensiile românilor care au lucrat în străinătate? Noua lege a pensiilor s-ar putea să îi inducă în eroare pe mulți. Astfel, este necesar ca atât pensionarii cât și românii din diasporă să fie la curent cu aceste modificări.
Recalcularea pensiilor a fost așteptată în România. Veniturile mai multor pensionari români s-au schimbat de la 1 septembrie. Au existat persoane fericire, dar și altele revoltate în momentul în care au aflat ce pensie o să primească în continuare.
Astfel, recalcularea pensiilor a generat o adevărată revoltă. Unii oameni spun că s-au trezit cu pensii ireal de mici pe decizia de recalculare. Alții în schimb au rămas la aceleași venituri, deși aveau alte așteptări.
Și totuși ce se întâmplă cu românii din diasporă? Sunt persoane care au muncit atât în România, cât și în străinătate de-a lungul timpului. Iată însă că în cazul lor, lucrurile sunt ceva mai diferite.
Cum se calculează, de fapt, pensiile românilor care au lucrat în străinătate? În primul rând stagiul de cotizare minim în România este de 15 ani. Există însă și excepții pentru cei care sunt pensionați pe caz de boală.
Ce se întâmplă în cazul pensionarilor români din diaspora, deci? Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a spus că nu e loc de îngrijorări. Sau cel puțin acest lucru este valabil pentru românii care lucrează în diasporă în condiții legale.
Cum se calculează, de fapt, pensiile românilor care au lucrat în străinătate? Foarte simplu și anume stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.
Cu alte cuvinte, în cazul acestor români există o decizie de pensionare în care se cumulează cele două perioade contributive, atât din România, cât și din străinătate. Totodată, acesta a dat și un exemplu pentru ca lucrurile să fie mai clare.
„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.
Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.
Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară.
România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.