News

Cum se calculează media de admitere în liceu. Evaluarea Națională 2019

10.06.2019 | 12:37
Cum se calculeaza media de admitere in liceu Evaluarea Nationala 2019
Cum se calculează media de admitere în liceu în 2019. Sursa foto: Antena 1

Sunt foarte mulți elevi și părinți care vor să știe cum se calculează media de admitere în liceu, după susținerea Evaluării Naționale. Calculul mediei s-a păstrat după formula de anul trecut, însă în continuare există elevi, mai ales cei care anul trecut nu s-au interesat de calculul mediei, care vor să știe, în baza acestui calcul, ce șanse au să ajungă la liceul dorit.

Cum se calculează media de admitere în liceu și la colegiile militare

Există două calcule diferite, iar acest lucru trebuie precizat din start. Pentru liceele normale, media se obține într-un anumit fel, iar metoda se schimbă dacă vorbim despre elevii care vor să ajungă liceeni într-un colegiu militar. Media este foarte importantă, căci în baza ei se face înscrierea la liceu.

Media de admitere la liceu are următoarea formulă de calcul: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN. MA reprezintă media de admitere finală, ABS este media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN este media generală de absolvire a examenelor susținute la Evaluarea Națională 2019.

Admiterea la colegiile militare se face alfel. Sursa foto: News.ro

Calendarul examenelor de la Evaluarea Națională

Cu privire la admiterea la colegiile militare, lucrurile se schimbă. Formula este: MFA = 0,3 MA + 0,7 NT. MFA reprezintă media finală de admitere care se obțin prin adunarea ponderilor (30%)  Media de admitere calculată prin formula stabilită de Ministerul Educației Naționale cu (70%) nota de la test.

Părinții care vor să își dea copiii la un colegiu militar trebuie să fie prezenți pentru instructajul elevilor la colegiul militar unde vor fi dați aceștia. Atenție, pentru admiterea la colegiile militare nu sunt suficiente doar notele de la testări. Elevii trebuie să parcurgă trei etape, iar acestea sunt recrutarea, selecția și admiterea. Criteriile de recrutare sunt descrise de proceduri, iar elevii trebuie să treacă printr-o probă sportivă și să fie apți fizic pentru a parcurge liceul militar.

Pe 7 iunie 2019 s-a încheiat înscrierea la Evaluarea Națională, zi în care s-au încheiat și cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a. Prima probă pe care aceștia o vor susține în cadrul examenului de capacitate este cea la limba și literatura română pe 18 iunie, la matematică, pe 20 iunie, iar pe 21 iunie are loc examenul la limba și literatura maternă.

Pe 25 iunie se afișează rezultatele, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi până la ora 12:00. Între 26 și 28 iunie se soluționează contestațiile depuse de elevi, iar pe 29 iunie se afișează rezultatele finale.