News

Cum se calculează pensia. Află câți bani poți lua după ce ieși din câmpul muncii

Cuantumul pensiei se determină, începând cu data înscrierii la pensie, prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
09.07.2022 | 16:54
Cum se calculeaza pensia Afla cati bani poti lua dupa ce iesi din campul muncii
Pensia se calculează în funcție de punctajul obținut în perioada de contributivitate Foto: suceavalive.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit Casei Naționale de Pensii, la determinarea cuantumurilor pensiei fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor.

Modalitatea de stabilire a punctajului mediu anual

Punctajul mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare se determina prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

ADVERTISEMENT

La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual și a numărului de puncte realizat în fiecare lună se utilizează cinci zecimale.

Cum se determină cuantumul pensiei

Punctajul anual al asiguratului se determina prin împărțirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună.

ADVERTISEMENT

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Pentru perioadele în care INS a comunicat numai salariul mediu brut lunar pe economie la nivel anual, punctajul anual al asiguratului se determină ca raport între media lunară din anul respectiv a salariilor brute individuale, inclusiv sporurile și adaosurile, sau, după caz, a venitului asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale, și salariul mediu brut lunar pe economie din anul respectiv, comunicat de INS.

ADVERTISEMENT

Pentru lunile pentru care INS nu a comunicat încă salariul mediu brut lunar pe economie se utilizează (pentru întreaga lună) ultimul salariu mediu brut lunar pe economie comunicat.

Determinarea punctajului pentru perioadele asimilate

Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:

a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obținute în perioadele respective;
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru perioadele în care a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și/sau a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

ADVERTISEMENT

Pentru stagiul potențial, acordat asiguraților în drept să obțină o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate și care în aceeași perioadă obțin venituri pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, la calculul punctajului anual al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, veniturile asigurate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate.

Pensionarea pentru limită de vârstă

Asigurații care, după îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limita de vârstă, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumită perioadă la sistemul public, beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în această perioadă cu 0,5%.

Majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.

Numărul de puncte realizat de șomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor bănești lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Asigurații care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:

a) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat , care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale , la câștigul salarial mediu brut din luna respective, comunicat de Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT