Cum se calculează pensia, de fapt? Este o întrebare pe care mulți pensionari o au. Ce se ia în considerare la formula de calcul și cum putem să ne dăm seama câți bani primim în momentul în care ne pensionăm?
Pentru unele persoane poate fi dificil de înțeles modul în care se calculează pensia. Contează stagiul de cotizare, vârsta, dar și multe alte detalii. Asfel, calculul poate părea complicat la prima vedere.
Adevărul este că în realitate, calculul pensiei diferă în funcție de tipul de pensie. Există pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată, dar și pensia de urmaș. Totuși, unele detalii sunt similare.
Revenim la calculul pensiei la împlinirea vârstei necesare. Aici contează stagiul de cotizare. Acesta reprezintă practic perioada pentru care o persoană a plătit contribuții către sistemul de pensii.
Astfel, cu cât stagiul de cotizare e mai mare, cu atât pensia încasată va fi mai generoasă. Venitul asigurat evident că e și el important. Acesta reprezintă de altfel baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei.
Cum este stabilit? În funcție de veniturile asupra cărora au fost plătite contribuții de asigurări sociale în timpul muncii. Iar un alt detaliu important îl reprezintă coeficienții de calcul. Pentru cei care nu știu, aceștia sunt reglementați în cadrul legislației naționale de pensii.
Ei au rolul de a determina pensia pe care o persoană o primește în funcție de stagiul de cotizare și venitul asigurat. Cum se calculează pensia, de fapt? Valoarea de pensie se stabilește prin înmulțirea punctajului mediu anual al persoanei asigurate cu valoarea unui punct de pensie.
În ceea ce privește pensia anticipată, se folosește același sistem menționat anterior. Există însă câteva ajustări având în vedere că persoana respectivă se pensionează mai devreme, iar sumele pot varia în funcție de veniturile anterioare, anii de cotizare, dar și inflația ori reglementările în vigoare.
Cu alte cuvinte, calculul pensiei este un proces destul de complex. Este important însă să înțelegem cât de mult contează anii de activitate, dar și veniturile pe care o persoană le-a încasat în timpul activității.