News

Cum se calculează pensia pentru cei care au lucrat în străinătate. Regulile care trebuie respectate de solicitanți

Mulți români dintre cei care au lucrat sau încă lucrează în străinătate se apropie de vârsta pensionării și vor avea dreptul să încaseze pensie și din România.
13.05.2023 | 21:32
Cum se calculeaza pensia pentru cei care au lucrat in strainatate Regulile care trebuie respectate de solicitanti
Românii care au lucrat în străinătate vor beneficia și de pensie din România/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană are reguli clare pentru persoanele care au muncit în două sau mai multe state membre în ceea ce privește modalitatea de stabilire a pensiei fiecăruia. Principiul de bază este acela că perioada lucrată va fi luată în calcul la pensie indiferent de țara UE în care pensionarul își are acum domiciliul, scrie HotNews.

Dosarul de pensionare trebuie depus în țara de ședere

A doua regulă fundamentală este că pensia va fi plătită beneficiarului în țara în care domiciliază: dacă s-a întors în România o va încasa în țara noastră, dacă a rămas în alt stat UE o va primi de la autoritățile țării respective, fără să existe vreo diferență de cuantum.

ADVERTISEMENT

Maria Luiza Socol Florescu, director la Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, a menționat și a treia regulă UE privind pensionarii care au lucrat în mai multe state membre, anume că cererea pentru pensia comunitară, cea care cumulează venituri din cel puțin două țări membre, se depune la o singură instituție, anume cea în care solicitantul își are șederea permanentă.

Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a spus Maria-Luiza Socol Florescu.

ADVERTISEMENT

Aceasta avertizează că locul de ședere nu este neapărat cel din buletin astfel că și în situația în care un muncitor aflat peste hotare încă are domiciliul din actul de identitate în România, se va lua în calcul țara în care își are șederea propriu-zisă. Locul de ședere este determinat după mai multe criterii:

  • locul unde eu îmi desfășor o activitate remunerată
  • locul unde se află familia
  • locul unde mi-am închiriat o locuință
  • locul unde desfășor și activități neremunerate/voluntare
ADVERTISEMENT

În ce privește dovedirea vechimii, situația este ceva mai complicată pentru românii care au lucrat și înainte de 1 aprilie 2004 întrucât ei trebuie să aibă documente care să ateste vechimea în muncă înainte de această dată, cu documente în original. Pentru perioada ulterioară acestei date, există informațiile stocate în baza de date.

Pensia se calculează în ambele țări

Cererea de pensionare este trimisă și Casei Naționale de Pensii Publice din România, iar fiecare casă de pensii își face propriul calcul, în funcție de perioada pe care cetățeanul român a lucrat-o în fiecare din cele două țări. „Fiecare instituție implicată unde persoana a realizat perioade de asigurare efectuează un calcul propriu al drepturilor de pensie și acordă o pensie prin luarea în considerare și a perioadei de asigurare realizată și în celelalte state”, a afirmat reprezentanta CNPP.

ADVERTISEMENT

Practic fiecare din cele două case ia în calcul vechimea completă în muncă, atât în România, cât și peste hotare, și apoi face calculul pensiei care-i revine potrivit contribuțiile din țara respectivă. În esență, pensia finală va avea două componente: una calculată în România și una calculată în țara în care a lucrat, pe baza contribuțiilor din fiecare.

Banii vor fi virați într-un cont unic indicat de către beneficiar, indiferent unde se află el. Însă o persoană care nu stă în România va trebui să probeze periodic printr-un document că este în viață, deci poate primi pensia în continuare. „Se transmite la domiciliu, se oferă un termen în care persoanele beneficiare de drepturi de pensii în străinătate trebuie să restituite acest certificat de viață, după ce el a fost semnat în fața unei autorități legale din statul membru de ședere permanentă”, a precizat Socol Florescu.

Ea a spus că una dintre erorile cele mai frecvente pe care le fac cetățenii români care lucrează în străinătate și vor să se pensioneze este că vin până în România să depună cererea întrucât intenționează să se repatrieze ulterior. Însă acest lucru nu face decât să producă probleme birocratice și întârzieri în soluționarea cererilor.

Odată depusă cererea în România fără să precizeze că în prezent lucrează pe teritoriul altui stat membru ne trezim că inițiem un dosar de pensie comunitară, îl instrumentăm. La un moment dat îl trimitem către instituția competentă unde persoana spune că a mai realizat perioade de asigurare. Instituția respectivă ne roagă să închidem dosarul pentru că nu suntem instituția de contact, instituția unde ar fi trebuit depusă cererea”, a detaliat Maria-Luiza Socol Florescu.

ADVERTISEMENT