News

Cum se calculează ratele creditelor în lei, după ce ROBOR a dispărut

02.05.2019 | 16:49
Cum se calculeaza ratele creditelor in lei dupa ce ROBOR a disparut

Partidul Social Democrat susține faptul că ROBOR nu este bun și că băncile te păcălesc să plătești rate mai mari la creditele care sunt în lei. În acest context, legea și modul în care sunt stabilite dobânzile vor fi schimbate. Iat[ detalii despre apariția IRCC!

Cum se calculează ratele creditelor în lei?

Băncile vor putea, din luna curentă, să acorde credite în lei cu o dobândă variabilă legată de o altă referință denumită IRCC( indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor). IRCC va înlocui ROBOR la calcularea contractelor în lei. Milioane de români trebuie să ia la cunoștință ce se întâmplă cu creditele, dar și cum ar putea să plătească mai puțin.

Dacă beneficiezi de un credit mai vechi, trebuie să te gândești dacă trebuie să-ți faci un credit de consum. În acest caz, trebuie să știi cum te afectează schimbarea aceasta și cum vor urma să se calculeze toate dobânzile de acum încolo. Indicele IRCC reprezintă media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice provenite din tranzacțiile interbancare din trimestrul ultim. Schimbarea se aplică doar creditelor în lei! Când vine vorba de cele în valută, obligațiile rămân în seama EURIBOR și LIBOR.

Cum se calculează ratele creditelor în lei după dispariția ROBOR?
Cum se calculează ratele creditelor în lei după dispariția ROBOR?

Ratele românilor vor scădea

Un anunț legat de indicele ROBOR a venit astăzi, 2 mai, din partea PSD. Formațiunea politică a scris pe pagina sa de socializare că urmează vești bune pentru românii cu credite. PSD anunța o schimbare ce se datorează IRCC, media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru al anului precedent, valabil din 2 mai. Procentul este de 2.39%, comparativ cu ROBOR pe 3 luni de 3.37% și unul pe 6 luni de 3.42%, din data de 30 aprilie 2019.

„Ratele la creditele romanilor vor scadea cu până la 18%, în functie de tipul de imprumut contractat. Astăzi se va anunta noul indice de referinta al ratei dobanzii, cel care inlocuieste Robor la 3 luni in contractele de credit cu dobanda variabila. Ratele românilor vor scădea deoarece IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare) din ultimul trimestru 2018, valabil începând cu 2 mai, este de 2,39%, comparativ cu un ROBOR 3 luni de 3,37% și un ROBOR 6 luni de 3,42% (30 aprilie 2019)”, este mesajul PSD.