News

Cum se calculează rezultatele la Evaluarea Națională 2019. Metodologia pe care o folosesc profesorii pentru a da nota

24.06.2019 | 20:06
Cum se calculeaza rezultatele la Evaluarea Nationala 2019 Metodologia pe care o folosesc profesorii pentru a da nota
Metoda de calcul care dă rezultatele de la Evaluarea Națională, în metodologia Ministerului de resort. Sursa foto: Alba24

Metodologia aprobată de Ministerul Educației are prevederi clare despre cum se calculează rezultatele la Evaluarea Națională, iar acestea sunt cunoscute tocmai pentru a nu exista discuții. Există reguli stricte și în privința depunerii contestațiilor. Elevii nemulțumiți de rezultate se vor putea plânge în aceeași zi, imediat după afișarea notelor.

Cum se calculează, de fapt, rezultatele la Evaluarea Națională: Cine pune nota finală

Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afișate marți, 25 iunie 2019, iar cele finale, cu contestațiile rezolvate, sâmbătă, 29 iunie. După cum precizam mai sus, Ministerul Educației a stabilit o metodologie privind corectura testelor naționale. Fiecare lucrare de examen este corectată de doi profesori diferiți, în săli separate.

Evaluarea testelor se face prin respectarea strictă a baremului care a fost afișat în aceeași zi cu examenele la materiile de examen: română, matematică și limba maternă. Această evaluare se face pe baza unui punctaj cuprins între 1 și 100 pentru răspunsurile corecte oferite și 10 puncte se vor acorda din oficiu.

Elevii trebuie să își asume scăderea notei când depun contestație. Sursa foto: Botoșăneanul

Reguli stricte și în privința contestațiilor

Profesorii stabilesc nota prin împărțirea la 10 a punctajului total obținut de elev la test și trece nota respectivă în tabel, fără a fi rotunjită. Dacă notele diferă de la un evaluator la altul cu mai mult sau mai puțin de un punct, atunci acestea se vor trece cu cerneală roșie și trebuie să se semneze.

Președintele comisiei de examen va trece nota finală, iar acest președinte este, de obicei, directorul școlii ori directorul adjunct al instituției de învățământ. Nota este trecută de directori numai în prezența profesorilor care au corectat lucrările. Cu privire la contestații, și aici există câteva lucruri pe care elevii trebuie să le știe.

Cei care vor să conteste rezultatul de la Evaluarea Națională se semnează alături de unul dintre părinți și depun o declarație tipizată. În respectiva declarație, copiii și părinți declară că își asumă descreșterea notei inițiale, în cazul în care va fi mai mică decât cea de la prima afișare a rezultatelor.

Dacă este o diferență de 1,5 puncte, atunci președintele comisiei numește o a treia comisie de profesori pentru a corecta foile cu rezolvările elevilor. „Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, scrie în metolodogia aprobată de Minister, la regulile privind contestarea examenului de capacitate.