News

Cum se calculează vechimea în muncă pentru angajații din România. Ce prevede Legea pensiilor

Casa Națională de Pensii anunță cum se calculează vechimea în muncă pentru angajații din România. Cele trei aspecte luate în considerare.
03.07.2024 | 07:42
Cum se calculeaza vechimea in munca pentru angajatii din Romania Ce prevede Legea pensiilor
Casa Națională de Pensii anunță cum se calculează vechimea în muncă. Cele 3 aspecte luate în considerare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În contextul mult așteptatei recalculări a pensiilor, proces aproape definitivat, milioane de români s-au întrebat cum se calculează, de fapt, vechimea în muncă pentru angajați. Ce prevede Legea pensiilor adoptată în 2023.

Casa Națională de Pensii anunță cum se calculează vechimea în muncă. Cele 3 aspecte luate în considerare

Încă de la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat faptul că în calculul pensiei sunt luate în considerare trei aspecte, în vederea stabilirii vechimii în muncă.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive. Acestea din urmă sunt exact perioadele asimilate vechimii, dar pentru care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii.

Dacă ne referim la numărul total de puncte realizat, acesta reprezintă ”suma punctajelor anuale aferente perioadelor de stagiu de cotizare realizat, perioadelor asimilate, perioadelor necontributive, stagiului potențial și a numărului de puncte de stabilitate”.

ADVERTISEMENT

Perioadele necontributive reprezintă perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Pentru aceste perioade asimilate vechimii – stagiul militar, facultatea la zi și șomajul, etc -, pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte”, a spus șeful Casei de Pensii Daniel Baciu, citat de Adevărul.

ADVERTISEMENT

La un calcul simplu vedem cum o persoană care a efectuat stagiul militar de 6 luni, facultatea de 5 ani și a fost în șomaj 6 luni va primi un punctaj de 1,5.

Perioada de necontributivitate este formată din perioadele asimilate, adică perioada în care persoana a efectuat stagiul militar sau a urmat cursuri de zi ale unei facultăți sau masterat recunoscute de statul român sau a fost în șomaj ori în concediu de creștere a copilului de până în 2 ani sau în concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează punctele de stabilitate

Casa de Pensii mai oferă detalii importante legate de punctele de stabilitate. De acestea depinde creșterea pensiei la 1 septembrie. Astfel, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al unui angajat din România se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Astfel, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

În prezent, la data intrării în vigoare a Legii pensiilor, valoarea punctului de referință este 81 lei. Acesta va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

ADVERTISEMENT